BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε ξανά στις 910 μονάδες

Στο +2,2% η μετοχή της Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε ξανά στις 910 μονάδες

Συγκρατημένα ανοδικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Alpha Bank να βρίσκεται σε θέση «πρωταγωνιστή», διευκολύνοντας την -έστω και οριακή- ανάκτηση του τεχνικού σημείου των 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,25% και ενισχύθηκε στις 910,34 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (908,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις 5,5 μονάδες -από 909,30 έως 914,87 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών για ακόμη μία ημέρα κυμάνθηκε σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 44 εκατ. ευρώ.

Το σημερινό ανοδικό κλείσιμο, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εμφάνισε κέρδη της τάξης του 2,2% και τερμάτισε άνω του 1,13 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, ξεπέρασε και το 1,15 ευρώ.

Το μπαράζ αγορών εδράστηκε στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία συνέχισε να «μονοπωλεί» το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή της τιμής διάθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά μετοχή.

Το θετικό κλίμα στην Alpha Bank ευνόησε, όπως ήταν λογικό, το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οποίος κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,54% και έκλεισε στο τεχνικό σημείο των 575 μονάδων.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,3%, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς τερμάτισαν σχεδόν αμετάβλητες. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε την καθοδική πορεία, χάνοντας 1,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,25% 1,135 ευρώ
  • Attica Bank -1,29% 0,168 ευρώ
  • Eurobank 0,12% 0,86 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,31% 2,535 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,52 ευρώ

Τα μη-τραπεζικά στηρίγματα

Περαιτέρω «καύσιμα» στον Γενικό Δείκτη παρείχε, επίσης, η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3% και αναρριχήθηκε στα 5,78 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,8% και τα 15,54 ευρώ, στον απόηχο της έγκρισης της διανομής μερίσματος.

Συγχρόνως, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μετά την χθεσινή αρνητική πρεμιέρα στον FTSE Large Cap, σήμερα τερμάτισε στο +2,39% και τα 2,14 ευρώ. Εξαιρετική ήταν η πορεία της μετοχή της Intracom στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς σημείωσε άνοδο κατά 7,6%. Κατά 3,25% ενισχύθηκε και η μετοχή της θυγατρικής Intrakat.

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, τερμάτισε με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,2% και διολίσθησε κάτω του τεχνικού σημείου του 1,5 ευρώ. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η επιβεβαίωση του «πολεμικού» κλίματος ανάμεσα στους μετόχους, μετά τον αποκλεισμό των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη από την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση.

Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΛΠ, ενώ η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε με πτώση κατά 1,8%, μετά την ακύρωση 4,12 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών.

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Χρειάζεται… υπομονή

Όπως αποδείχθηκε κι από τη σημερινή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από συναλλακτική καχεξία, αδυνατώντας να κινηθεί αποφασιστικά προς το τεχνικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την άκρως θετική «εικόνα» σε αρκετές εισηγμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 32 εταιρείες θα μοιράσουν μερίσματα προς τους μετόχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, εν ολίγοις, παρά την πολύπλευρη κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επίμονη συσσώρευση της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μια σειρά ετερογενών παραμέτρων, από την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν έως το μπαράζ των ΑΜΚ (Aegean, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ), το οποίο απορροφά την όποια ρευστότητα των επενδυτών. 

Έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, επομένως, οι επενδυτές καλούνται να επιδείξουν υπομονή και επιμονή έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της άντησης κεφαλαίων, ξεκινήσει η ροή των τουριστικών εσόδων και εντέλει ανοίξει η «όρεξη» των ξένων θεσμικών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News