BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ακάθεκτη συνεχίζει η Alpha Bank – Στόχος η ανάκτηση των 910 μονάδων

Στις 911 μονάδες ο Γ.Δ. - Κέρδη 3% για την Aegean

φωτ. InTime News

Ήπια ανοδικά συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Alpha Bank να βρίσκεται σε θέση «οδηγού», προσφέροντας τα κατάλληλα στηρίγματα, προκειμένου η ελληνική αγορά να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,41% και ενισχύεται στις 911,86 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (908,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 5,5 μονάδες -από 909,30 έως 914,87 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών για ακόμη μία ημέρα κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank, εν όψει και της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ, εξακολουθούν να «μονοπωλούν» το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή της τιμής διάθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά μετοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται σήμερα κατά 1,9% και διαμορφώνεται στο 1,13 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε υπερβεί ακόμη και το 1,15 ευρώ.

Το θετικό κλίμα στην Alpha Bank ευνοεί, όπως είναι λογικό, το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οποίος καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,5% και καθορίζεται στο τεχνικό σημείο των 575 μονάδων. Συγκρατημένα καλή είναι η «εικόνα» στις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, οι οποίες ενισχύονται πέριξ του 0,7%. Αντίθετα, υπό μερική πίεση (-0,65%) τελεί η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,89% 1,131 ευρώ
  • Attica Bank -2% 0,1668 ευρώ
  • Eurobank -0,65% 0,8534 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,59% 2,558 ευρώ
  • Πειραιώς 0,66% 1,53 ευρώ

Τα μη-τραπεζικά στηρίγματα

Περαιτέρω «καύσιμα» στον Γενικό Δείκτη παρέχει, επίσης, η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 3% και αναρριχάται στα 5,82 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Jumbo, η οποία αυξάνεται κατά 2,5% και τα 14,62 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μετά την χθεσινή αρνητική πρεμιέρα στον FTSE Large Cap, σήμερα βρίσκεται στο +1,45% και τα 2,12 ευρώ.

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, αυτή την ώρα εμφανίζει σημαντικές απώλειες της τάξης του 2% και διολισθαίνει στο τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει η επιβεβαίωση του «πολεμικού» κλίματος ανάμεσα στους μετόχους, μετά τον αποκλεισμό των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη από την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση.

Την ίδια ώρα, εξαιρετική είναι η πορεία της μετοχή της Intracom στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώνει άνοδο κατά 7%. Κατά 3,25% ενισχύεται και η μετοχή της θυγατρικής Intrakat. Στο μεταξύ, η μετοχή της Fourlis αυξάνεται κατά 1,55% και τα 4,59 ευρώ, στον απόηχο της συμφωνίας με τη Lamda Development για την ανέγερση εμπορικού πάρκου στην έκταση του Ελληνικού -μία επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Χρειάζεται… υπομονή

Ανεξάρτητα του τι ακριβώς θα συμβεί σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από συναλλακτική καχεξία, αδυνατώντας να κινηθεί αποφασιστικά προς το τεχνικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την άκρως θετική «εικόνα» σε αρκετές εισηγμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 32 εταιρείες θα μοιράσουν μερίσματα προς τους μετόχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, εν ολίγοις, παρά την πολύπλευρη κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επίμονη συσσώρευση της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μια σειρά ετερογενών παραμέτρων, από την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν έως το μπαράζ των ΑΜΚ (Aegean, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ), το οποίο απορροφά την όποια ρευστότητα των επενδυτών. 

Έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, επομένως, οι επενδυτές καλούνται να επιδείξουν υπομονή και επιμονή έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της άντησης κεφαλαίων, ξεκινήσει η ροή των τουριστικών εσόδων και εντέλει ανοίξει η «όρεξη» των ξένων θεσμικών.

moneyreview.gr

Money Review