BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με την Alpha Bank σε θέση «οδηγού»

Στις 913 μονάδες ο Γ.Δ. - Κέρδη 2,7% για την Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με την Alpha Bank σε θέση «οδηγού»

Προσπάθεια υπέρβασης του τεχνικού σημείου των 910 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της ημέρας, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στην ελληνική αγορά, σε μια προσπάθεια υπέρβασης της διαρκούς συσσώρευσης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,57% και ενισχύεται στις 913,31 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (908,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου 5,5 μονάδες -από 909,30 έως 914,87 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Alpha Bank εδώ και αρκετές συνεδριάσεις «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να περιμένουν την τιμή διάθεσης, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή συνεχίζει να συγκεντρώνει ρευστότητα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 2,7% και να διαμορφώνεται στο 1,14 ευρώ. 

Το θετικό κλίμα στην Alpha Bank ευνοεί, όπως είναι εύλογο, το σύνολο του κλάδου, ο οποίος καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,2% και καθορίζεται στο τεχνικό σημείο των 580 μονάδων. Πολύ καλή είναι η «εικόνα» στις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, οι οποίες ενισχύονται πέριξ του 1,5%. Αντίθετα, υπό μερική πίεση τελεί η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,66% 1,395 ευρώ
  • Attica Bank 1,29% 0,1724 ευρώ
  • Eurobank -0,44% 0,8552 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,38% 2,578 ευρώ
  • Πειραιώς 1,58% 1,544 ευρώ

Τα μη-τραπεζικά στηρίγματα

Περαιτέρω «καύσιμα» στον Γενικό Δείκτη παρέχει, επίσης, η μετοχή της Mytilineos, η οποία ενισχύεται άνω του 1% και τα 15,6 ευρώ, χάρη στο αυξημένο μέρισμα προς τους μετόχους. Κατά σχεδόν 1% αυξάνεται, παράλληλα, η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ αντίστοιχου εύρους κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Aegean. 

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, παρουσιάζει κέρδη κατά 1,1% και διαμορφώνεται στο 1,55 ευρώ, παρά την επιβεβαίωση του «πολεμικού» κλίματος ανάμεσα στους μετόχους, μετά τον αποκλεισμό των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη από την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικό είναι το ξεκίνημα για τη μετοχή της Fourlis στον δείκτη μεαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώνει άνοδο κατά 2,5% και τα 4,63 ευρώ, στον απόηχο της συμφωνίας με τη Lamda Development για την ανέγερση εμπορικού πάρκου στην έκταση του Ελληνικού -μία επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Χρειάζεται… υπομονή

Ανεξάρτητα του τι ακριβώς θα συμβεί σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από συναλλακτική καχεξία, αδυνατώντας να κινηθεί αποφασιστικά προς το τεχνικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την άκρως θετική «εικόνα» σε αρκετές εισηγμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά 32 εταιρείες θα μοιράσουν μερίσματα προς τους μετόχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, εν ολίγοις, παρά την πολύπλευρη κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επίμονη συσσώρευση της Λεωφόρου Αθηνών οφείλεται σε μια σειρά ετερογενών παραμέτρων, από την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν έως το μπαράζ των ΑΜΚ (Aegean, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ), το οποίο απορροφά την όποια ρευστότητα των επενδυτών. 

Έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, επομένως, οι επενδυτές καλούνται να επιδείξουν υπομονή και επιμονή έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της άντησης κεφαλαίων, ξεκινήσει η ροή των τουριστικών εσόδων και εντέλει ανοίξει η «όρεξη» των ξένων θεσμικών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News