Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 09:00
BUSINESS & FINANCE

Η νεκρανάσταση της Microsoft: Ο δρόμος προς τα 2 τρισ. δολάρια

Αφότου ανέλαβε τα ηνία της Microsoft, το 2014, ο Σάτια Ναντέλα έχει μεταμορφώσει την εταιρεία

Η νεκρανάσταση της Microsoft: Ο δρόμος προς τα 2 τρισ. δολάρια

Στην ιστορία γράφτηκε η Microsoft, καθώς έγινε η μόλις δεύτερη εισηγμένη αμερικανική επιχείρηση που απέκτησε κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολαρίων.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας μπαίνει σε αυτό το πολύ κλειστό κλαμπ, καθώς ακολουθεί την Apple που πρώτη έσπασε το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων. Η πετρελαϊκή Saudi Aramco, της Σαουδικής Αραβίας, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2019 και άγγιξε πρόσκαιρα τα 2 τρισ. δολάρια, αν και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται σήμερα στα 1,88 τρισ. δολάρια.

Αφότου ανέλαβε τα ηνία της Microsoft, το 2014, ο γεννημένος στην Ινδία Σάτια Ναντέλα έχει μεταμορφώσει την εταιρεία στον μεγαλύτερο πωλητή λογισμικού του cloud.

Ασφαλώς, πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, που ωστόσο έχει καλές προοπτικές και στη φάση του ανοίγματος των οικονομιών, λόγω της στροφής προς το cloud. Έτσι, η μετοχή της εμφανίζει άνοδο 19% από τις αρχές του έτους και υπεραποδίδει έναντι των Apple και Amazon.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν , δημιούργησε τη βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών και κυριάρχησε στα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ και στο λογισμικό Office για χρόνια. Καθώς browsers όπως ο Netscape κέρδισαν μερίδια αγοράς τη δεκαετία του 1990, η Microsoft έτρεξε να παρουσιάσει το δικό της προϊόν, το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με το λογισμικό των Windows. Το αποτέλεσμα ήταν η πολύκροτη αγωγή για αντιμονοπωλιακή πρακτική του 1998 και τελικά η δίκη του 2000 στην οποία η Microsoft κηρύχθηκε ένοχη.

Η εταιρεία απέφυγε τη διάσπασή της, όμως την επόμενη δεκαετία έμεινε πίσω σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις: Το λογισμικό των κινητών, τα social media και την αναζήτηση του ίντερνετ, με αποτέλεσμα ανταγωνιστές όπως η Google και η Apple να την ξεπεράσουν.

Όμως,  με μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις, ο Ναντέλα κατάφερε τα τελευταία επτά χρόνια να επαναφέρει τη Microsoft στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, με έμφαση στο cloud, το mobile και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ η Microsoft χρειάστηκε 33 χρόνια από την είσοδό της στο χρηματιστήριο για να «πιάσει» το πρώτο της δισεκατομμύριο (το 2019), πέρασαν μόλις δύο χρόνια για να κατακτήσει το δεύτερο δισεκατομμύριο, με την αναγκαστική ψηφιοποίηση που έφερε η πανδημία να ωφελεί ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο. Η Apple έγραψε ιστορία στη Wall Street πέρυσι, όταν έγινε η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News