BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κράτησαν «ζωντανό» τον Γενικό Δείκτη

Στις 908 μονάδες ο Γ.Δ. - Στο 1,11 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank

Φωτ. Intimenews

Δίχως ιδιαίτερες συγκινήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να επανέλθει άνω των αντιστάσεων των 910 μονάδων, καθώς οι επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Alpha Bank – Ελλάκτωρ φαίνεται ότι απορροφούν την όποια διαθέσιμη ρευστότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,28% και διαμορφώθηκε στις 908,10 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (905,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις επτά μονάδες -από 905,7 έως 912,03 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ (58,5 εκατ. ευρώ).

Στην Alpha Bank το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον της Λεωφόρου Αθηνών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε ήπια ανοδικά (+0,9%) στο 1,11 ευρώ, εν όψει της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των νυν μετόχων (Τζον Πόλσον, ΤΧΣ κ.α.) αναμένεται να συμμετάσχει στην επικείμενη διαδικασία, κάτι το οποίο συνιστά θετική εξέλιξη και πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας.

Εξαιρετική ήταν η «εικόνα» της Aegean, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 3,8% και τα 5,65 ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την εκταμίευση του πακέτου βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ, αλλά και τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών (επανέναρξη αεροπορικών ταξιδιών, άνοιγμα τουρισμού). Κατά 2,4% αυξήθηκε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola τερμάτισε στο +2,2%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας θα πρέπει να επισημανθεί αφενός το -2% στη μετοχή της Mytilineos, αφετέρου το -2,3% στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έκανε «ντεμπούτο» στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Fourlis.

Σήμερα, στο μεταξύ, διεξήχθη και η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, η οποία συνεδρίασε εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 120,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, δεν απουσίασαν οι τριβές ανάμεσα στους μετόχους, με την Greenhill Investments των Μπάκου – Καϋμενάκη να αποκλείεται από τη Γ.Σ. Εν μέσω όλων αυτών, η μετοχή της κατασκευαστικής υποχώρησε κατά 1% και το 1,532 ευρώ.

Σε ελεύθερη πτώση η Attica Bank

Ο τραπεζικός δείκτης, σε αντιστοιχία με τον Γενικό Δείκτη, σημείωσε μικρές μεταβολές, καθώς κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στο τεχνικό σημείο των 572 μονάδων. Οι επενδυτές, άλλωστε, έδειξαν απρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα, ιδίως ενόσω εκκρεμεί η κρίσιμη ΑΜΚ στην Alpha Bank, η οποία προκαλεί αρκετή νευρικότητα στον κλάδο.

Καλή ήταν, σε κάθε περίπτωση, η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 1% και τα 0,859 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες στα 2,54 και στο 1,52 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, διολισθαίνοντας κατά 10%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,91% 1,11 ευρώ
  • Attica Bank -10,42% 0,1702 ευρώ
  • Eurobank 1,08% 0,859 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,04% 2,543 ευρώ
  • Πειραιώς -0,26% 1,52 ευρώ

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 59 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα επόμενα σημεία στήριξης

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, οι επενδυτές προτίμησαν να «επιμείνουν» σε επιλεκτικές κινήσεις, αφενός θέλοντας να αξιοποιήσουν τις αγοραστικές ευκαιρίες (μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδμάδας), αφετέρου αποφεύγοντας την ανάληψη περιττού ρίσκου.

Εξάλλου, οι 900 – 910 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το πρώτο βασικό σημείο στήριξης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να διατηρείται «ζωντανή» και τις επόμενες ημέρες, δεδομένων των εξελίξεων στην Alpha Bank, η οποία «μετράει» αντίστροφα για την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα παραμένει στραμμένο και προς τις διεθνείς αγορές, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες υπέστησαν μια αισθητή διόρθωση, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων της Federal Reserve για τον αμερικανικό πληθωρισμό, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για ταχύτερη απόσυρση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. 

Με δεδομένη τη «ρηχότητα» της ελληνικής αγοράς, αλλά και την απουσία ουσιαστικών «καταλυτών», είναι σαφές ότι η κίνηση στο Χ.Α. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ορέξεις» των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

moneyreview.gr

Money Review