BUSINESS & FINANCE

Οι νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας – Τι θα τρέξει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας – Τι θα τρέξει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Αλλαγές στις ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, επανασχεδιασμό των επιδομάτων ανεργίας αλλά και ένα ολοκληρωτικό «λίφτινγκ» του ΟΑΕΔ είναι μερικά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Το πρόσφατο ψηφισμένο εργασιακό νομοσχέδιο  το οποίο αποτελεί μέρος του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης 2.0 ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας  αλλά και αναβάθμισης του ΟΑΕΔ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Συστημάτων Εργασίας

Η επένδυση  θα επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους εργαζομένους και τους εργοδότες, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών παρακολούθησης της αγοράς εργασίας με  τελικό στόχο την μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας .Συγκεκριμένα, μέσω της επένδυσης θα γίνει η αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του e-ΕΦΚΑ συμπεριλαμβανομένου  και του συστήματος  «Άτλας» αλλά θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση των διαφορετικών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας (Εργάνη, ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ) σε ένα ενιαίο σύστημα  που θα ονομάζεται «Αριάδνη». 

Τέλος, η επένδυση θα  περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής, «Ηριδανός», για θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί  έως τις 31 Δεκεμβρίου  του 2024.

Μεταρρύθμιση ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας

Η μεταρρύθμιση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας  στοχεύει στον επανασχεδιασμό και την ενίσχυση των προγραμμάτων μέσω των οποίων θα επιδοτούνται θέσεις εργασίας. Η μεταρρύθμιση αυτή συνδυάζεται με σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα στις επενδύσεις περιλαμβάνονται πέντε στοχευμένα βραχυπρόθεσμα προγράμματα μέσω των οποίων θα επιδοτούνται θέσεις απασχόλησης για ανέργους. Μέσω των προγραμμάτων αναμένεται να επιδοτηθούν 52.000 άνεργοι. 

Επιπλέον σε τρεις γεωγραφικές περιοχές θα υπάρξουν προγράμματα ανοιχτού τύπου  μέσω των οποίων θα προσφέρονται 22.500 θέσεις σε προγράμματα κατάρτισης, επιδότηση για 15.000 θέσεις εργασίας  και 852 επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης ο ΟΑΕΔ θα ενισχυθεί με προσωπικό. Θα προσληφθούν για 4 χρόνια 600 επιπλέον σύμβουλοι  ενώ θα υπάρξει περαιτέρω εκπαίδευση του συμβουλευτικού προσωπικού. Ένα μέρος των επιχορηγήσεων θα στοχεύει στις πράσινες δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας στην  «πράσινη» οικονομία. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας

Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει δύο πιλοτικά σχέδια για τα επιδόματα ανεργίας. Αυτά τα έργα θα «τεστάρουν» τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας  που θα προέλθουν από:
α) μια αύξηση του επιπέδου και της κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας
β) από μια αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα του τελευταίου καθαρού μισθού του ανέργου.

Επιπλέον, προβλέπεται ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιδομάτων ανεργίας με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών αλλά και την άρση των αντικινήτρων για όσους θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης καθώς κατά την συμμετοχή τους θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

 

Αναδιάρθρωση  του ΟΑΕΔ

Η επένδυση στοχεύει στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του καθώς και της συνολικής ικανότητας και αποτελεσματικότητάς του Οργανισμού.

Η επένδυση  συγκεκριμένα περιλαμβάνει

α) την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, δηλαδή αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησής του

β) τον  επανασχεδιασμό και την ανακαίνιση  των κτιρίων των 118 τοπικών καταστημάτων του ΟΑΕΔ

γ) μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική του ΟΑΕΔ

δ) την βελτίωση των μηχανισμών εξυπηρέτησης  των ανέργων

ε) την εφαρμογή νέων μορφών υπηρεσιών και παροχής συμβουλών.

Η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ

Η επένδυση αυτή επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του OΑΕΔ , με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η επένδυση προβλέπει την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΟΑΕΔ, την αγορά από τον ΟΑΕΔ ορισμένων νέων συστημάτων πληροφορικής, και τον επανασχεδιασμό ορισμένων από τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης:
α) την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών (μέσω

OAEDapp) που επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους ανέργους και τις επιχειρήσεις μέσω κινητών τηλέφωνων και tabletς

β) ένα εξαιρετικά εξελιγμένο προηγμένο εργαλείο μέσω του οποίου ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς-ζήτησης εργασίας. Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει  ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News