ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ EXPATS

Οι ελκυστικότερες πόλεις: Αθήνα όπως Μοντεβιδέο και Σαντιάγο

Η Αθήνα ανέβηκε 23 θέσεις φέτος στην κατάταξη της Mercer με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Οι ελκυστικότερες πόλεις: Αθήνα όπως Μοντεβιδέο και Σαντιάγο

Τι κοινό έχει η Αθήνα με το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και το Σαντιάγο της Χιλής; Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση της έρευνας της Mercer για το Κόστος Ζωής, πρόκειται για πόλεις που είναι εξίσου ελκυστικές για τους ξένους εργαζόμενους (expatriates).

Οι ελκυστικότερες πόλεις: Αθήνα όπως Μοντεβιδέο και Σαντιάγο-1

Η Αθήνα ανέβηκε 23 θέσεις φέτος στην κατάταξη της Mercer με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου και πλέον βρίσκεται στην 115η θέση, μαζί με την πρωτεύουσα του Κουβέιτ.

Η ενίσχυση του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Όμως, όπως εξηγεί η Mercer, το κόστος ζωής είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των expatriates αλλά και τα «πακέτα» που τους προσφέρουν οι πολυεθνικές. Άλλοι παράγοντες που συνυπολογίζονται είναι τα στάνταρ της υγείας και της καθαριότητας, η ασφάλεια, οι επιλογές εκπαίδευσης, το κλίμα και η απόσταση από την χώρα προέλευσης του εργαζόμενου.

«Το κόστος ζωής πάντα ήταν ένας παράγοντας για τον σχεδιασμό της διεθνούς κινητικότητας, αλλά η πανδημία πρόσθεσε ένα ολόκληρο επίπεδο πολυπλοκότητας καθώς και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τις πολιτικές τηλεργασίας και ευελιξίας, μεταξύ άλλων», σημειώνει ο Ίλια Μπόνιτς της Mercer.

Κατόπιν τούτων, το Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν είναι η ακριβότερη πόλη για όσους δουλεύουν στο εξωτερικό για φέτος. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και υπερπληθωρισμό, με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι ελκυστικότερες πόλεις: Αθήνα όπως Μοντεβιδέο και Σαντιάγο-2

Μεγάλη ήταν και η άνοδος της Βηρυτού, η οποία από την 45η θέση της λίστας το 2020 βρέθηκε φέτος να είναι η τρίτη ακριβότερη πόλη του κόσμου. Η Mercer συνδέει την εξέλιξη με την οικονομική ύφεση, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης τον περασμένο Αύγουστο.

Όσο για τις φθηνότερες πόλεις για τους ξένους εργαζόμενους, είναι η Τιφλίδα της Γεωργίας, η Λουσάκα της Ζάμπια και η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News