Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 15:23
BUSINESS & FINANCE

Handelsblatt: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο για την Ελλάδα

Δημοσίευμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Handelsblatt: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο για την Ελλάδα

Το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών χαιρετίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία πραγματοποιεί ειδική μνεία στο άλμα – ρεκόρ του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα σωρευτική άνοδο της τάξης του 30%, σπάζοντας κάθε ρεκόρ από την ίδρυσή του, πριν από 150 χρόνια. Και όλα αυτά, σε συνέχεια της ισχυρής «βουτιάς» που κατεγράφη τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους περιορισμούς των επαφών που εισήχθησαν σε πρώιμο στάδιο και τηρήθηκαν επαρκώς» εξηγεί, μεταξύ άλλων, το γερμανικό δημοσίευμα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως παρατηρεί στη συνέχεια, το Χρηματιστήριο Αθηνών «δεν έχει ανακάμψει πραγματικά από τη βαθιά πτώση τον Μάρτιο». Όμως, «το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν αρκετοί χειροπιαστοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος. Εν μέρει έχουν να κάνουν με τις παγκόσμιες εξελίξεις, εν μέρει όμως και με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας». 

Οι θετικές εξελίξεις

Στα μάτια πολλών επενδυτών, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η προοπτική πρώιμης έναρξης του μαζικού εμβολιασμού υπερτερεί των βραχυπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών του δεύτερου lockdown. 

Την ίδια ώρα, παρότι το ελληνικό χρέος είναι πιθανό να αυξηθεί στην τιμή-ρεκόρ του 208% του ΑΕΠ, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ελαφραίνουν το βάρος της εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενισχύοντας τη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, η οποία το Μάρτιο ήταν ακόμα στο 4%, έπεσε την Τρίτη στο ιστορικό χαμηλό του 0,622%.

«Πάνω απ’ όλα τη φαντασία των μετόχων εξάπτει η προοπτική της βροχής χρημάτων από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό» καταλήγει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News