Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 14:17 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική βοήθεια υπερβαίνει τις 760 μονάδες

Άνω του 3% τα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική βοήθεια υπερβαίνει τις 760 μονάδες

Προσπάθεια κατοχύρωσης των 760 μονάδων αλλά και επανα-προσέγγισης των 770 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη δεύτερη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Αφήνοντας πίσω την αρχική μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης πολύ γρήγορα κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος και αυτή τη στιγμή ενισχύεται κατά 1,35% και διαμορφώνεται στις 768,49 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κερδίζει τουλάχιστον 10 μονάδες.

Ο τζίρος, όπως έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη αγγίζει τα 48 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 27 εκατομμύρια τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια, η πλειοψηφία των οποίων αφορά τις τραπεζικές μετοχές.

Η εικόνα στις τράπεζες 

Άλλωστε, ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος -δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό ράλι, το οποίο προσέγγισε το 10%- παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, σημειώνοντας κέρδη της τάξης άνω του 3,50%, με αποτέλεσμα τόσο την κατοχύρωση του ορίου των 455 μονάδων όσο και την οριστική διαφυγή από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου).

Αιχμή του δόρατος αποτελεί και σήμερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται άνω του 5%. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Εθνική Τράπεζα +5,14% 1,84 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,33% 1,24 ευρώ
  • Eurobank +3,24% 0,546 ευρώ
  • Alpha Bank +2,77% 0,817 ευρώ
  • Attica Bank -1,04% 0,239 ευρώ

Πρασινίζει το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά τις αρχικές αψιμαχίες πωλητών – αγοραστών, αυτή τη στιγμή οι δεύτεροι έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Το ενδιαφέρον, κατά κύριο λόγο, εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία ενισχύεται κατά 2,30%, όπως και στη μετοχή της Aegean, η οποία καταγράφει άνοδο κοντά στο 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,60% και των ΕΛΠΕ κατά 1,07%.

Συνολικά, στο μέσο περίπου της σημερινής συνεδρίασης, 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 πτωτικά, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 51,6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • Εθνική Τράπεζα +5,14% 9 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +2,77% 5,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,36% 3,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,77% 3,4 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +3,24% 3,4 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

  • Alpha Bank +2,77% 6,7 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +3,24% 6,4 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +5,14% 5 εκατ. τεμάχια
  • MIG +1,62% 2,8 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +3,33% 2,1 εκατ. τεμάχια

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο

  • Βαρβέρης – Moda Bango +9,52%
  • Κλωστοϋφαντουργία Ναυπλίου +8,70%
  • Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ +8,28%
  • Logismos +5,21%
  • ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ +4,86%

Με χαρακτηριστικά bull market

Η ελληνική αγορά, όπως καθίσταται σαφές τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζει χαρακτηριστικά bull market. Ο Γενικός Δείκτης αγγίζει επίπεδα, τα οποία είχε να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, η συνεχής απομάκρυνση από τον ημερήσιο 200άρη καθιστά ακόμη πιο ευοίωνες τις προοπτικές, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης.

«Πλέον έχουμε μια οικονομία, η οποία φαίνεται ότι προηγείται της αγοράς» σχολιάζει ενδεικτικά η Fast Finance, η οποία ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας βραχύβιας ανάπαυλας στην ανοδική κίνηση. Άλλωστε, όπως σπεύδει να προσθέσει η χρηματιστηριακή, «όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στη διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο». Έτσι, εφιστά την προσοχή για τη ζώνη των 750-770 μονάδων, χωρίς βέβαια αυτό να σηματοδοτεί κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στην ευρύτερη τάση.

To σπριντ του Δεκεμβρίου

Εξάλλου, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες καθορίζουν την αγορά, φαίνεται ότι λειτουργούν υπέρ μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς τις 780-800 μονάδες. Η Ευρώπη, στα τέλη του Δεκεμβρίου, αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα ακολουθήσει και το εμβόλιο της Moderna, σηματοδοτώντας την αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες βαδίζουν, μετά από αρκετούς μήνες, σ’ έναν σαφή οδικό χάρτη για την επίλυση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με αιχμή του δόρατος τον «Ηρακλή 2». 

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά, μετά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, φαίνεται ότι προχωρά στην επανα-τιμολόγηση των μετοχών των εισηγμένων, αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια το προφίλ της κάθε εταιρείας. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, καθώς και τα ήδη δρομολογημένα deals του επιχειρηματικού κλάδου, ενώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τις συμφωνίες – εξαγορές, οι οποίες δρομολογούνται εδώ και αρκετό καιρό, όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, και μετά το εντυπωσιακό ράλι του Νοεμβρίου, το οποίο απέφερε κέρδη – ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, η ελληνική αγορά έχει καταφέρει να απορροφήσει ένα μεγάλος μέρος των απωλειών του 2020. Όμως, ακόμη υπολείπεται κατα 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις απαρχές του έτους, μια απόσταση την οποία καλείται να περιορίσει ή και να εξαλείψει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Άλλωστε, οι οιωνοί είναι κάτι παραπάνω από θετικοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News