Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 11:48
BUSINESS & FINANCE

Κ. Μητσοτάκης: Εικόνα της νέας Ελλάδας το σχέδιο ανάκαμψης

Εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά για την παρουσίαση δράσεων του «Ελλάδα 2.0» που πήρε σήμερα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν

Κ. Μητσοτάκης: Εικόνα της νέας Ελλάδας το σχέδιο ανάκαμψης

Δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που εγκρίθηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Υποδεχόμαστε στην Αθήνα την πρόεδρο της Κομισιόν σε μία στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα, στην αφετηρία των δράσεων του σχεδίου ανάκαμψης με την ταυτόχρονη έγκριση του σχεδίου Έλλαδα 2.0′. Είναι η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία αλλά και η πρώτη μίας νέας εποχής» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Ένα όραμα πολλών ετών πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα: Η ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της μία πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με οκτώ ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. σε επιχορηγήσεις και σε δάνεια. Ωστόσο – συνέχισε- η χώρα αναγνώρισε και τη δική της ευθύνη καταθέτοντας από τις πρώτες χώρες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 σελίδων κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. 

Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν συνολικά τα 100 δισ. ευρώ ώστε σε ορίζοντας επταετίας να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίξει το 7%, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας». Αναφερόμενος στις δράσεις του έκανε ειδική μνεία στην «πλήρη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, τα μεγάλα οδικά έργα και τις επενδύσεις για την ενέργεια και τις ΑΠΕ».

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου, είναι πραγματικά εθνικό γιατί εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» Ταυτόχρονα συγκροτεί πλήρες ένα σχέδιο και νταποκρίνεται και στον συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε.

Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο που θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία

«Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε, το σχέδιο ανάκαμψης «θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Η επικεφαλής της Κομισιόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την πρόσκληση «στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας». Σημείωσε ακόμη πως διανύουμε «κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας» αλλά «έχουμε θετικά σημεία όπως ο εμβολιασμός και η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News