ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τον Ιούλιο η αύξηση κεφαλαίου έως 75 εκατ. ευρώ της Premia

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος

Μέσα στον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη, κατά σειρά, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), έως 75 εκατ. ευρώ στην τιμή των 1,44 ευρώ ανά μετοχή, της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Premia Properties. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Μαρκάζος, χθες, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με δημοσιογράφους, στόχος της διαδικασίας είναι να αυξηθεί η ευρεία διασπορά (free float) με είσοδο νέων μετόχων, με την εισηγμένη να επιδιώκει την μετατροπή της σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Η ΑΜΚ, ύψους 75 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από εισφορά σε είδος που αντιστοιχεί σε επτά ακίνητα αξίας 23,6 εκατ. ευρώ και δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Premia. Θα στηριχθεί και σε εισφορά μετρητών έως 47,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, ο βασικός μέτοχος, η σουηδική Sterner Stenhus έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ 40 εκατ. ευρώ θα αντιστοιχούν στη δημόσια προσφορά της οποίας τμήμα θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση. Με το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ να έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμάται ότι η απαιτούμενη έγκριση θα ληφθεί στις αρχές Ιουλίου, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία θα λάβει χώρα μέσα Ιουλίου.

ton-ioylio-i-ayxisi-kefalaioy-eos-75-ekat-eyro-tis-premia0

«Τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου δεν θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή δανεισμού, αλλά προορίζονται μόνο για να μεγεθυνθεί η εταιρεία» ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης νέας αύξησης κεφαλαίου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ακίνητα 1 δισ. ευρώ

Η Premia επιδιώκει μέσα στην επόμενη τριετία να διαθέτει ακίνητα αξίας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, θέτοντας τον «πήχη» στο 1 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. Αφότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, η εισηγμένη θα διαθέτει περιουσιακή βάση 169 εκατ. ευρώ και μετρητά έως 44,5 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακή χρηματοδότηση. Συνολικά, θα διαθέτει 16 ακίνητα, μικτής αξίας 129 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρουν έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181,5 χιλ. τ.μ.

Η εταιρεία, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χώρων αποθήκευσης και διανομής (logistics), των οποίων η επιφάνεια, μετά την εισφορά ακινήτων μέσω της ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί σε 175 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, με απόδοση άνω του 8%. Ενδεικτικά, οι ιδιοκτησίες που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, κατά την αύξηση κεφαλαίου, περιλαμβάνουν πέντε κέντρα logistics από τα οποία το μεγαλύτερο, μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 25.725 τ.μ., βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Σίνδου-Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ως μισθωτή την εταιρεία Seagull. Θα προστεθούν ακόμη δύο ακίνητα στην Καλαμάτα και την Κατερίνη με μισθωτές τις αλυσίδες λιανικής Praktiker και Σκλαβενίτης.

ton-ioylio-i-ayxisi-kefalaioy-eos-75-ekat-eyro-tis-premia1

Μία ακόμη κατηγορία ακινήτων στην οποία επενδύει η Premia αφορά τα κοινωνικά κτήρια που περιλαμβάνουν δέκα σχολεία. Αποτελούν Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και συνδέονται με εκτιμώμενα καθαρά έσοδα 30 εκατ. ευρώ και πληρωμές διαθεσιμότητας 135 εκατ. ευρώ έως το 2041, οπότε ολοκληρώνεται το ΣΔΙΤ.

Η εταιρεία αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες εκτός αγοράς, εξετάζει την υλοποίηση περαιτέρω στρατηγικών συμμαχιών μέσω εισφορών σε είδος, όπως συνέβη με την εταιρεία ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές, κι εστιάζει σε ακίνητα παραγωγής εισοδήματος (core/ core plus) με ακαθάριστη απόδοση άνω του 7%. 

Money Review