Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 11:56
BUSINESS & FINANCE

ΧΑ: Προς τη στήριξη των 910 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 910 και 900 μονάδες

ΧΑ: Προς τη στήριξη των 910 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Χάνει τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς η εταιρική ειδησεογραφία ασκεί αισθητές πιέσεις στις μετοχές των Jumbo, Aegean και ΔΕΗ, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν, στον απόηχο της χθεσινής έγκρισης της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank. Στα αρνητικά για τη σημερινή συνεδρίαση και η τακτική υποβάθμιση του ΧΑ από τον αμερικανικό οίκο Jefferies σε «modestly bullish» από «bullish».

Γύρω στις 11:15, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,61% στις 914,4 μονάδες, με την αξία συναλλαγών σχεδόν στα 7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ, η βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ, πάντως, παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης στις 930 και 950 μονάδες.

Ο οίκος Jefferies υποβάθμισε με σημερινή του έκθεση το χρηματιστήριο της Αθήνας σε «modestly bullish» από «bullish», καθώς προβλέπει ότι οι ελληνικές μετοχές θα υπο-αποδώσουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών. Η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, σύμφωνα με την Jefferies, ότι η ελληνική αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (με ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας 5,3%)  από το 2021 (με ανάπτυξη 3,45%), κάτι που σχετίζεται με την προσδοκία ότι οι εμβολιασμοί θα είναι πολύ αργοί για να βελτιώσουν τις επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος της υποβάθμισης, την οποία ο οίκος χαρακτηρίζει σαν κίνηση τακτικής.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις με ήπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, καθώς οι αγορές περιμένουν τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed. Οι αναλυτές περιμένουν κάποιες ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα του λεγόμενου tapering (δηλαδή της σταδιακής μείωσης) των μέτρων στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,29%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,02% και ο CAC 40 στο Παρίσι εμφανίζεται αμετάβλητος.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ σημειώνει αυτή την ώρα απώλειες 1,5%, έπειτα και από τη χθεσινή γενική συνέλευση της Alpha Bank, η οποία έδωσε το πράσινο φως στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha χάνει 1,6%, η Eurobank υποχωρεί κατά 2,08%, η Εθνική κατά 0,79% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,58%.

Απώλειες 4,46% σημειώνει η Jumbo, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Βακάκης περιέγραψε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του μεταφορικού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών. Κατά τα άλλα, η γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020, έως τα τέλη Ιουνίου.

Πτώση 2,78% σημειώνει η Aegean, καθώς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 18.750.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,65 ευρώ, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Κατά 1,01% υποχωρεί η Motor Oil, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πάντως, οι αναλυτές μιλούν για καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα (κατά 7% στα προσαρμοσμένα EBITDA και 38% στο καθαρό αποτέλεσμα), καθώς αυτά έδειξαν ισχυρή αύξηση των πωλήσεων λόγω των εξαγωγών αλλά και της κερδοφορίας των διυλιστηρίων, λόγω αύξησης της εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, οι αναλυτές θα περιμένουν τα σχόλια της διοίκησης για τις προοπτικές της διύλισης και για τις τάσεις στις πωλήσεις, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Άνοδο 3% σημειώνει η Mytilineos, έπειτα από τη χθεσινή γενική συνέλευση, στην οποία ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι ο όμιλος θα διπλασιάσει τα μεγέθη του και ανακοίνωσε 10ετή συμφωνία με την Glencore στην αλουμίνα. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2,4%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News