Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 15:25
BUSINESS & FINANCE

Πωλείται το ίντερνετ: Τιμή εκκίνησης 1.000 δολάρια

Ο Μπέρνερς-Λι πουλά τον πηγαίο κώδικα του διαδικτύου με τη μορφή NFT

Πωλείται το ίντερνετ: Τιμή εκκίνησης 1.000 δολάρια

Τον Μάρτιο του 1989, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, που τότε δούλευε στο Cern, έστειλε στον προϊστάμενό του μία πρόταση για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών. «Αόριστο, αλλά ενδιαφέρον», ήταν το χειρόγραφο σχόλιο που έκανε εκείνος. Και επρόκειτο για την υποτίμηση του αιώνα. Γιατί έναν χρόνο αργότερα, ο άνθρωπος που σήμερα αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του διαδικτύου, άρχισε να γράφει τον κώδικα για αυτό που τότε ονόμασε «World Wide Web».

Σήμερα, ο Μπέρνερς-Λι πουλά τον πηγαίο κώδικα (source code) του διαδικτύου με τη μορφή NFT (non-fungible token), μέσω δημοπρασίας που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Sotheby’s.

Πωλείται το ίντερνετ: Τιμή εκκίνησης 1.000 δολάρια-1
φωτ.: Reuters/SIMON DAWSON

«Πριν από τρεις δεκαετίες, δημιούργησα κάτι που, με τη βοήθεια ενός τεράστιου αριθμού συνεργατών από όλο τον κόσμο, έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανθρωπότητα», είπε ο Μπέρνερς-Λι. «Παρότι δεν κάνω προβλέψεις για το μέλλον, ελπίζω ειλικρινά η χρήση, η γνώση και οι δυνατότητές του να παραμείνουν ανοικτές και διαθέσιμες σε όλους μας, ώστε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να δημιουργούμε και να ξεκινάμε την επόμενη τεχνολογική μετάβαση, την οποία δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε». 

«Τα NFTs, είτε είναι έργα τέχνης ή ψηφιακά αντικείμενα σαν και αυτό, είναι οι τελευταίες παιχνιδιάρικες δημιουργίες σε αυτόν τον τομέα και ο πιο κατάλληλος τρόπος ιδιοκτησίας που υπάρχει. Είναι ο ιδανικός τρόπος να πακεταριστούν οι ρίζες του διαδικτύου», εξήγησε. 

Το ψηφιακό αντικείμενο που θα δημοπρατηθεί από τους Sotheby’s ονομάζεται «This Changed Everything» και περιλαμβάνει τα αρχικά αρχεία στα οποία γράφτηκε ο πηγαίος κώδικας του ίντερνετ το 1990 και το 1991, ένα κινούμενο σχέδιο που δείχνει τη συγγραφή του κώδικα, ένα γράμμα από τον Μπέρνερς-Λι και μία ψηφιακή αφίσα με ολόκληρο τον κώδικα. 

Η δημοπρασία του «This Changed Everything» θα ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα, με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια. Ο οίκος δεν έχει εκτιμήσει το NTF. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News