ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Dolphin: Πόσες «χρυσές» κατοικίες πωλήθηκαν στο One&Only της Κέας

Dolphin: Πόσες «χρυσές» κατοικίες πωλήθηκαν στο One&Only της Κέας

Δεν είναι αστικός θρύλος, από αυτούς που καλλιεργούν, συνήθως, περίτεχνα οι μεσίτες, η ζήτηση και τα deals για υπερπολυτελείς κατοικίες. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι πωλήσεις μέσα στο 2020 αριθμού υπερπολυτελών βιλών, οι οποίες έχουν αξία (καθεμία) από 1 έως 7,5 εκατ. ευρώ και αποτελούν τμήμα του One & Only Kea Island. Την περασμένη χρονιά, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες πώλησης, από τα σχέδια, για συνολικά οκτώ κατοικίες, συνολικής αξίας 26,4 εκατ. ευρώ, στο θέρετρο της Τζιας που αναπτύσσει η Dolphin Capital Investors. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων εισέπραξε προκαταβολές για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με νέους υποψήφιους αγοραστές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το One & Only στην Κέα θα ολοκληρωθεί τη θερινή περίοδο του 2022, με τις κατασκευαστικές εργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν, ήδη, κατασκευαστεί οι εσωτερικές οδοί του έργου, οι υποδομές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ προχωράει και η κατασκευή του ξενοδοχείου και των υποστηρικτικών κτηρίων του.

Η επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη θέρετρου 75 αυτόνομων καταλυμάτων με ιδιωτική πισίνα, από τα οποία στα περισσότερα έχει πραγματοποιηθεί η θεμελίωση. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, η DCI ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση ενός δωματίου ως πιλοτικού (mock-up) που έλαβε το πράσινο φως από την αλυσίδα One & Only. Οι υπερπολυτελείς κατοικίες, που αποτελούν τμήμα της συγκεκριμένης ανάπτυξης, έχουν επιφάνεια από 180 τ.μ. έως 1.300 τ.μ. και διαθέτουν απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.

Kilada Hills

Όσον αφορά το Kilada Hills, το άλλο έργο της DCI στο Πόρτο Χέλι, έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες, που αφορούν την πρώτη φάση του project, δηλαδή του γηπέδου 18 οπών του Nicklaus, του γκολφ κλαμπ και των απαιτούμενων υποδομών για την ανάπτυξη 90 κατοικιών. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών αφότου ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές εργασίες. Η πρώτη αυτή φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τη χρηματοδότηση του κόστους ανάπτυξής της να έχει εξασφαλιστεί. Προέρχεται κατά 10 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την Grivalia Hospitality και κατά 12 εκατ. ευρώ από κεφάλαια που έχει τοποθετήσει family office.

Επίσης, το 2020 η εταιρεία πούλησε προς 1,5 εκατ. ευρώ έκταση περίπου 50 στρεμμάτων που βρίσκεται εκτός της περιμέτρου του Killada Hills.

«Στο νέο τοπίο κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομακρυσμένης εργασίας που επικρατεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας, διαπιστώσαμε ότι η ζήτηση για ποιοτικές εξοχικές κατοικίες παραμένει υψηλή. Εύπορα άτομα αναζητούν πλήρως serviced (όπου παρέχονται υπηρεσίες) κατοικίες με ιδιωτικότητα και προοπτικές μακροχρόνιας αξιοποίησης. 

Από μια ευρύτερη προοπτική της αγοράς, καταγράφουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και οικογενειακών γραφείων (family offices), που επιδιώκουν να επεκτείνουν την έκθεσή τους στον ξενοδοχειακό τομέα, μέσω της απόκτησης ακινήτων branded ή υπό τη διαχείριση αλυσίδων με στόχο την μείωση του λειτουργικού ρίσκου. Επιπλέον, η αύξηση των ταξιδιών μετά την πανδημία και η άνοδος των δαπανών για την άντληση εμπειριών φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τον όγκο των επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας» αναφέρει ο πρόεδρος της DCI Andrew M. Coppel στην ετήσια έκθεση για τη χρήση του 2020.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News