BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Σχεδιάζουν «μαμούθ» πρόγραμμα ομολογιακών εκδόσεων έως και 15 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Σχεδιάζουν «μαμούθ» πρόγραμμα ομολογιακών εκδόσεων έως και 15 δισ. ευρώ

Θετικό σήμα από την επενδυτική κοινότητα για τις ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε η επιτυχής άντληση κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1 την περασμένη εβδομάδα από την τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση που ήταν η πρώτη παρόμοια έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2009, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενόψει του μαμούθ προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων έως και 15 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκδώσουν έως το 2025 οι ελληνικές τράπεζες. 

Οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων δρομολογούνται προκειμένου να καλυφθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) που θέτει ο Single Resolution Board (SRB) έως το 2025 και οι οποίες ανεβάζουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις έως και 10 μονάδες πάνω από τα όρια που θέτει ο SSM. 

Την αρχή έκανε τον Απρίλιο η Εurobank με το ομόλογο (preferred senior notes) που εξέδωσε ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,125% και η Τράπεζα προγραμματίζει μια δεύτερη έκδοση για το γ’ τρίμηνο του έτους. Σε ανάλογη έκδοση (preferred senior notes) αναμένεται να προχωρήσει η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ που δρομολογεί για τα τέλη Ιουνίου. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε το Μάρτιο την έκδοση ομολόγου Tier II μέσω της οποίας άντλησε 500 εκατ. ευρώ (το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι της έκδοσης του Φεβρουαρίου 2020), έκδοση που αποσκοπούσε στην κεφαλαιακή διεύρυνση της τράπεζας για να προχωρήσει στις κινήσεις εξυγίανσης και δεν αφορούσε τις απαιτήσεις του SRB. 

Το ενδιαφέρον της για εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του MREL στρέφει πλέον και η τράπεζα Πειραιώς, προγραμματίζοντας την άντληση έως και 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2021. Σε δηλώσεις της στο Global Capital η επικεφαλής του IR Χρυσάνθη Μπερμπάτη της τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει ότι η έκδοση των ομολόγων της κατηγορίας ΑΤ1 την περασμένη εβδομάδα  που προσέλκυσε το ενδιαφέρον 200 και πλέον θεσμικών με τις προσφορές να αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε την επιστροφή της επενδυτικής κοινότητας στις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες δείχνουν τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε όλες τις κατηγορίες κεφαλαιακών εκδόσεων. Ειδικότερα σε ότι αφορά την Πειραιώς η «άνετη» άντληση κεφαλαίων είναι συνέπεια του πλάνου που έχει παρουσιάσει η Τράπεζα για τη μείωση των κόκκινων δανείων και το οποίο έχει πείσει τις αγορές για την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της σχεδίου. 

Ο στόχος που έχει θέσει ο SRB έως και το 2025 ανεβάζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έως και το 25% και θα πρέπει να επιτυγχάνεται σταδιακά με πρόσθετες ομολογιακές εκδόσεις κάθε χρόνο. Ο στόχος αυτός υπερβαίνει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο SSM και ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 15% για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι πρόκειται για πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα που θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα , προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσμενείς εξελίξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια τράπεζα σε αναδιάρθρωση. Η πρόσθετη κεφαλαιακή θωράκιση γίνεται κυρίως μέσω senior ομολόγων (senior bonds), η τιμολόγηση των οποίων είναι μεταξύ 2 % – 2,5% και θεωρούνται τα πιο προσιτά μέσα άντλησης ρευστότητας στην τρέχουσα συγκυρία, που είναι ούτως ή άλλως ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες μετά και την υποχώρηση των αποδόσεων. Αυτό αποτυπώνεται και στην υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα που έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα, δηλαδή στους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), αλλά και τους senior preferred notes. Οι τίτλοι ΑΤ1 αποσκοπούν κυρίως στην κεφαλαιακή θωράκιση και αποτελούν την πιο ακριβή μορφή άντλησης κεφαλαίων μετά τα Tier II. 

Ο στόχος των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων δεν είναι στατικός. Αποτελεί έναν κινούμενο στόχο που επηρεάζεται από την πιστωτική επέκταση, δηλαδή τα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια έως και το 2025. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank οι νέες χρηματοδοτήσεις υποβοηθούμενες και από τους πόρους που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως και το 2024 θα φτάσουν τα 33 δισ. ευρώ. Η ισχυρή πιστωτική επέκταση που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια σημαίνει και αύξηση του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, όπως αυτό μετριέται με βάση τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets – RWA) και για αυτό οι στόχοι που τίθενται είναι υψηλοί για όλο το σύστημα. Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2021 τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια που φέρουν κίνδυνο, ανήλθαν στα 164 δισ. ευρώ. Ένα μέρος αυτών των δανείων θα φύγει από τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που δρομολογούν μέσω του «Ηρακλή I και II» και θα υποκατασταθεί με νέα δάνεια καλύτερης ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον οι εκτιμήσεις για νέες πιστώσεις επαληθευθούν, οι τράπεζες θα αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο έως και τα 200 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας και τον πήχυ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο της άσκησης MREL.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News