BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Κρατά» τις 925 μονάδες, συντηρητικοί οι επενδυτές

Στις 925,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κοντά στο +5% η Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: «Κρατά» τις 925 μονάδες, συντηρητικοί οι επενδυτές

Σε σταθεροποιητικό τέμπο συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται πέριξ των 925 μονάδων, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, με στόχο την κατοχύρωση των κεκτημένων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,17% και διαμορφώνεται στις 925,90 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (924,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τρεις μονάδες -από 923,62 έως 926,32 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 32 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι. 

Οι επενδυτές, διατηρώντας το πρωινό κλίμα, εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και προτιμούν να προχωρήσουν σε λελογισμένες κινήσεις, επιλέγοντας την κατοχύρωση των χθεσινών κερδών, προτού αποφασίσουν να υιοθετήσουν την επόμενη μεγάλη αγοραστική τάση.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει να «ξεχωρίζει» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ενισχύεται κοντά στο +5% και υπερβαίνει το τεχνικό σημείο του 1,6 ευρώ, χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης από το AtlasInvest, το οποίο απέκτησε το 3,6% των μετοχών.

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1,6%, μετά τη σύσταση overweight της Euroxx. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή θέτει ως τιμή στόχο τα 14 ευρώ, προσδοκώντας σε αποδόσεις της τάξης του 40%. Κατά 1,8% ενισχύεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα.

Η μετοχή της Aegean, στο μεταξύ, καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις (+0,4%), μετά την επιτυχή άντληση των 60 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελούσε υποχρέωση στο πλαίσιο του πανδημικού πακέτου βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της ΑΒΑΞ κερδίζει άνω του 2%, ενώ η Intracom βρίσκεται στο +1,6%. Intrakat, Κρι – Κρι και Παπουτσάνης, αντίθετα, εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1%.

Παλεύουν για τις 600 μονάδες οι τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την πρωινή «εικόνα», καθώς έχουν απορροφήσει τις αρχικές απώλειες και πλέον βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ωστόσο και πάλι, η αγοραστική τάση δεν είναι απολύτως πειστική, καθώς κερδίζουν μόλις 0,35% και διαμορφώνονται λίγο κάτω του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδων.

Η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος οφείλεται κυρίως στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται άνω του 1% και βρίσκεται στο 0,86 ευρώ. Κατά 0,6% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται οριακά κάτω του 1,2 ευρώ. Μικρές απώλειες, αντίθετα, εμφανίζουν οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα – Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,59% 1,197 ευρώ
  • Attica Bank -0,34% 0,178 ευρώ
  • Eurobank 1,05% 0,866 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,44% 2,693 ευρώ
  • Πειραιώς -0,37% 1,614 ευρώ

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν μείωση, ενώ 16 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ. 

Πώς θα δούμε τις 950 μονάδες

Το κλιμα στο ελληνικό χρηματιστήριο τείνει σταδιακά προς βελτίωση, αφήνοντας πίσω τα «σκαμπανεβάσματα» του Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 1,6% της αξίας του και ανέκοψε το ανοδικό σερί του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου.

Για 5η διαδοχική συνεδρίαση, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται άνω του ψυχολογικού σημείο των 900 μονάδων, ενώ όπως απέδειξε και η χθεσινή συνεδρίασης, έχει ήδη βάλει ρότα για τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

Αυτή την στιγμή, το μοναδικό «αγκάθι» είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) στην Alpha Bank, η οποία στις 15 Ιουνίου καλείται να αποφασίσει αν (ο Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει το 7%, τάσσεται κατά) και πώς θα προχωρήσει στην άντληση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ. 

Μόλις ξεπεραστεί και η παραπάνω δυσκολία και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, τότε ο τραπεζικός δείκτης θα καταστεί ικανός να στηρίξει περιατέρω τη Λεωφόρο Αθηνών, συνδράμοντας στην προσπάθεια υπέρβασης των 950 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ευρύτερες εξελίξεις, με την Ελλάδα να αναμένει εντος του 2021 έως και 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (αντί της αρχικής εκτίμησης για 4 δισ. ευρώ), αλλά και να εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη (3,6% η μέχρι στιγμής εκτίμηση).

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός προχωράει ομαλά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη αρνητική εξέλιξη, τότε ο δρόμος προς τις 950 μονάδες -γιατί όχι και προς τις 1.000 μονάδες- είναι «καθαρός».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News