Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 12:01
BUSINESS & FINANCE

Κ. Μητσοτάκης: Όχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη οι εξαγωγές

Κ. Μητσοτάκης: Όχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη οι εξαγωγές

Την πεποίθησή του ότι – παρά τις δυσκολίες της πανδημίας – το εξωτερικό εμπόριο να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εξαγωγές της χώρας αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς στους πρώτους εννέα μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.

Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων.

Στο ίδιο διάστημα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την στροφή της βιομηχανίας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη, όπως είπε, κατακτά και διεθνείς αγορές.

«Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις. Αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος.

«Αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» επισήμανε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης προβλέπεται γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023 και διπλασιασμό των ξένων επενδύσεων παραμένει σταθερός.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε τέλος πως η εθνική οικονομία προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων. «Ξέρουμε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με τον ίδιο πάντα προορισμό: Την Ελλάδα που παράγει και την Ελλάδα που εξάγει» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News