ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Αστήρ Παλάς (Four Seasons): Γιατί εκτοξεύθηκαν τα μεγέθη του 2020

Αστήρ Παλάς (Four Seasons): Γιατί εκτοξεύθηκαν τα μεγέθη του 2020

Αύξηση ενοποιημένων εσόδων σε ποσοστό 167,8%, στα 145,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Αστήρ Παλάς, σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Four Seasons στη Βουλιαγμένη. Κατ’ επέκταση, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 80,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,5 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση κερδών προ χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) ύψους 94,5 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή βελτίωση των μεγεθών σχετίζεται με την πώληση έναντι 112,5 εκατ. ευρώ των τριών από τα συνολικά 13 οικόπεδα, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμες πολυτελείς κατοικίες.

Το 2020 το ξενοδοχείο αναγκάστηκε να διακόψει τη δραστηριότητά του από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα μέσα Ιουνίου 2020 και να περιορίσει σημαντικά την λειτουργία του από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Παρόλ’αυτά, πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησαν την λειτουργία τους το εστιατόριο Privilege Beach House στην παραλία και το εστιατόριο Beef Bar.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αστήρ Παλλάς στην οικονομική της έκθεση, το Four Seasons εμφάνισε το 2020 ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, ενώ εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο των ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου της καναδικής αλυσίδας.

Η εταιρεία αναφέρει πως, βάσει των κρατήσεων του ξενοδοχείου μέχρι και τις 10 Μαΐου, οπότε το δ.σ. της Αστήρ ενέκρινε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, οι προοπτικές του ξενοδοχείου για το 2021 προμηνύονται εξαιρετικά ευοίωνες.

Επίσης, η διοίκηση της Αστήρ Παλάς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, έως 160 εκατ. ευρώ, με καλύτερους όρους (μεγαλύτερη διάρκεια, μειωμένο περιθώριο) καθώς και την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για επενδυτικές και λοιπές χρηματοοικονομικές ανάγκες.

Στο επίκεντρο η μαρίνα

Όπως έχει αποκαλύψει το moneyreview.gr, η μαρίνα Βουλιαγμένης έλαβε, πρόσφατα, την άδεια δόμησης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων υποδομών της έκτασης. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μεγαλύτερο μέρος του κατασκευαστικού κόστους να εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί με εξωτερικό δανεισμό και το υπόλοιπο μέσω ιδίων κεφαλαίων αλλά και επιδότησης μέσω του αναπτυξιακού νόμου (έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση).

Εντός του 2020 η Αστήρ Παλάς εξασφάλισε πρόσθετη δανειακή διευκόλυνση διάρκειας πέντε ετών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Το ύψος του νέου ομολογιακού δανείου ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε τμηματικά σε δύο δόσεις (1η δόση ποσού 10 εκατ. ευρώ την 1 Αυγούστου 2020 και 2η δόση ποσού 12 εκατ. ευρώ στις 11 Δεκεμβρίου 2020). Το νέο δάνειο καλύπτεται σε ποσοστό 80% με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της ΕΑΤ και συνεπώς δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες εξασφαλίσεις σε ακίνητα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News