BUSINESS & FINANCE

Xρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων με +2% στις τράπεζες

Στις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +3% η Πειραιώς

Xρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων με +2% στις τράπεζες

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το «ξύπνημα» των τραπεζών στο τελευταίο δίωρο δεν κατέστη ικανό να αλλάξει άρδην το κλίμα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου εκτελέστηκαν ελεγχόμενες εντολές πώλησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος και κατέγραψε ανεπαίσθητη μείωση της τάξης του 0,02% (0,14 μονάδα), διατηρούμενος στις 913,34 μονάδες, όσο δηλαδή ήταν και το κλείσιμο της Τρίτης (913,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις πέντε μονάδες -από 910,16 έως 915,08 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 74 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που «πέρασε» στην Ελλάκτωρ.

Αν και ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει τις αντιστάσεις των 915 μονάδων, το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέγγισαν ακόμη περισσότερο το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων αποτελεί άκρως ευχάριστη είδηση, καθώς συνιστά προάγγελο θετικών εξελίξεων για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Πειραιώς εμφάνισε άλμα της τάξης του 3%, χάρη στην άντληση των 600 εκατ. ευρώ (αντί του στόχου για 300 έως 400 εκατ. ευρώ) από την έκδοση ομολόγου ΑΤ1. Το επιτόκιο δε, ορίστηκε στο 8,75%, επίσης καλύτερου του στόχου (9% έως 9,25%).

Από εκεί και πέρα, θετική ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξήθηκε άνω του 2,5% και ανέκτησε το τεχνικό όριο του 1,18 ευρώ, δεδομένου ότι η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα υλοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ. Κατά 2,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Eurobank.

Από την άλλη πλευρά, έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Intercontinental, η οποία διολίσθησε κοντά στο 5%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για το μέρισμα του 2020. Κατά 2,3% υποχώρησε και η μετοχή της Intrakat, η οποία συνέχισε τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου.

Υπό μερική πίεση βρέθηκε, επίσης, η μετοχή της Cenergy, εν μέσω των πληροφοριών περί νέου placement της Viohalco, με στόχο την άντληση περισσότερης ρευστότητας για τη μητρική εταιρεία. Δικαιολογημένα, επομένως, η μετοχή απώλεσε περίπου 1%.  

Σε υψηλά τουλάχιστον 15 μηνών

Η ελληνική αγορά, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, διαπραγματεύεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον μηνών, παρά το γεγονός μάλιστα ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερος ημερήσιος τζίρος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

Ωστόσο, η σταδιακή ολοκλήρωση των δράσεων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων κ.α.) αναμένεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση του όγκου συναλλαγών και ως εκ τούτου, στη βελτίωση της ευρύτερης «εικόνας» του Χρηματιστηρίου.

Λαμβάνοντας δε, υπόψη τις προσδοκίες για έως 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2021, καθώς και την πιθανή αναθεώρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, τότε είναι αρκετά πιθανό το επόμενο διάστημα να εκδηλωθεί η επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση, με στόχο τις αντιστάσεις των 950 μονάδων.

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 0,9%. Οι προσφορές δε, ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, ισοφαρίζοντας τη ζήτηση – ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου.

Ανέβασαν ρυθμό οι τράπεζες

Σ’ ένα σενάριο, το οποίο εξελίχθηκε όπως το χθεσινό, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να ανεβάσει ρυθμούς στο τελευταίο δίωρο και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, κερδίζοντας 1,85% και «φλερτάροντας» τις αντιστάσεις των 590 μονάδων (588,6 μονάδες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των κερδών σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, αξιοσημείωτη άνοδο εμφάνισε και η μετοχή της Attica Bank, η οποία τερμάτισε στο +3,7% και το 0,17 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε σταθεροποιητικά στο -0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,61% 1,18 ευρώ
  • Attica Bank 3,77% 0,176 ευρώ
  • Eurobank 2,44% 0,84 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,48% 2,68 ευρώ
  • Πειραιώς 2,98% 1,59 ευρώ

Ισορροπία δυνάμεων

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03%), αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο.

Εντυπωσιακή ήταν η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,3%, εν μέσω των πληροφοριών περί πλήρους αποχώρησης του Λεωνίδα Μπόμπολα από τη μετοχική σύνθεση. Σήμερα, εξάλλου, διατέθηκε μέσω πακέτου το 3,6% των μετοχών. Από εκεί και πέρα, κέρδη της τάξης του 2% εμφάνισε και η μετοχή της Fourlis.

Στον αντίποδα, οι πωλητές στοχοποίησαν κυρίως τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα, Coca – Cola και Jumbo, οι οποίες υποχώρησαν άνω του 1%. Ταυτόχρονα, πέριξ του 0,8% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Συνολικά, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 31 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News