BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής γύρω από τις 910 μονάδες

Στις 911 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Υποτονικά οι τράπεζες

Φωτ. Intimenews

Στάση αναμονής συνεχίζει να τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τράπεζες και FTSE Large Cap εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, στον απόηχο και της επιτυχημένης επανέκδοσης του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,2% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 911,68 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (913,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 4,5 μονάδες -από 910,16 έως 914,70 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που «πέρασε» στην Ελλάκτωρ.

Η επενδυτική ατονία εδράζεται κατά κύριο λόγο στις τράπεζεςοι οποίες βρίσκονται σε ρηχά νερά, μη δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση του χθεσινού τελευταίου διώρου, η οποία επανέφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη άνω των αντιστάσεων των 910 μονάδων.

Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κερδίζει άνω του 1,2% και κινείται προς το επίπεδο του 1,17 ευρώ, καθώς οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα γίνει στην τιμή του 1 ευρώ. Κατά 3% ενισχύεται και η μετοχή της Attica Bank, η οποία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης προς το 0,17 ευρώ. .

Από την άλλη πλευρά, έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται από το πρωί στη μετοχή της Intercontinental, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -5%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για το μέρισμα του 2020. Κατά 4,5% διολισθαίνει και η μετοχή της Intrakat, η οποία συνεχίζει τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου.

Υπό πίεση τελεί, επίσης, η μετοχή της Cenergy, εν μέσω των πληροφοριών περί νέου placement της Viohalco, με στόχο την άντληση περισσότερης ρευστότητας για τη μητρική εταιρεία. Δικαιολογημένα, επομένως, η μετοχή υποχωρεί κοντά στο -4%.  

Σε υψηλά τουλάχιστον 15 μηνών

Η ελληνική αγορά από χθες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον μηνών, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερος ημερήσιος τζίρος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

Αυτό οφείλεται κυρίως, στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης των δράσεων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας (Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κ.α.).

Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, και λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για έως 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2021, τότε είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθεί η επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση, με στόχο τις αντιστάσεις των 950 μονάδων.

Πριν λίγο, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 0,9%. Οι προσφορές δε, ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ. Ικανοποιητική ήταν και η έκδοση ΑΤ1 της Πειραιώς, η οποία συγκέντρωσε 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,75%.

Υποτονικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι χθες κατάφερε να περιορίσει αισθητά τη διαφορά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, σήμερα δεν δείχνει τη διάθεση να συνεχίσει την ανοδική κίνηση, καθώς καταγράφει μικρά κέρδη κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 579 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των μετοχών των Alpha Bank και Attica Bank, καμία άλλη δεν ξεχωρίζει μέχρι στιγμής, καθώς οι τίτλοι των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις κάτω του +/-0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,3% 1,165 ευρώ
  • Attica Bank 3,18% 0,175 ευρώ
  • Eurobank 0,37% 0,823 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,48% 2,68 ευρώ
  • Πειραιώς 0,58% 1,553 ευρώ

Μικρό προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,16%), οι πωλητές δείχνουν να ανακτούν τον έλεγχο της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις ρευστοποιήσεις βέβαια να είναι απολύτως ελεγχόμενες προς ώρας. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στους τίτλους των Coca – Cola (0,8%), Jumbo (0,9%), EXAE (0,9%), ΟΛΠ (0,7%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,8%).

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται κατα 1,2% εν μέσω των πληροφοριών περί πλήρους αποχώρησης του Λεωνίδα Μπόμπολα από τη μετοχική σύνθεση. Σήμερα, εξάλλου, διατέθηκε μέσω πακέτου το 3,6% των μετοχών. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 64 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Money Review