Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 13:58
BUSINESS & FINANCE

EEA Grants: Κατανομή κονδυλίων ύψους 6 εκατ. στην Ελλάδα – Πού θα διατεθούν

Στήριξη των τεχνολογιών ΑΠΕ, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των κοινοτήτων Ρομά

Την κατανομή του αποθεματικού κονδυλίου ύψους 6.146.115 ευρώ για την περαιτέρω στήριξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την υποστήριξη των κοινοτήτων Ρομά και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών ανακοίνωσαν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτεντσάιν, δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Ειδικότερα, τα αποθεματικά κονδύλια των EEA Grants θα διατεθούν ως εξής:

  • Το πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας» με Διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KΑΠΕ) λαμβάνει επιπρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολείων, αθλητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Το πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων» με Διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία / Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 1,2 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αειφορική διαχείριση του νερού.
  • Το πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση Ρομά» με Διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία—Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν σε δράσεις ενσωμάτωσης της κοινότητας Ρομά του Δήμου Κατερίνης.
  • Το πρόγραμμα «Active Citizens Fund» με Διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον οργανισμό SolidarityNow λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 1.446.115 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε έργα ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.
  • Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωσης της Φτώχειας» με Διαχειριστή την Human Rights 360 και την ΣΟΛ Crowe λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη στήριξη του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.

Σημειώνεται ότι ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου, η οποία εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Frode Overland Andersen, «τα συμπληρωματικά κονδύλια που ανακοινώνουμε σήμερα θα ενισχύσουν τον αντίκτυπο των EEA Grants σε τομείς κρίσιμους για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Θα εξακολουθήσουμε, επίσης, να υποστηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών, τους ευπαθείς συνανθρώπους μας και τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Την κατανομή των κονδυλίων χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στις δότριες χώρες, την κοινή πεποίθηση ότι εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων αλλά και των αξιών μας, καθώς επίσης και την αποτελεσματική διαχείριση από πλευράς των ελληνικών υπηρεσιών διαχείρισης».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης υπογράμμισε ότι «μέσω του Προγράμματος “Διαχείριση Υδάτων” το υπουργείο αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν σε ένα ζωτικό και πολύτιμο πόρο, το νερό, με στρατηγικό στόχο την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίηση των πολύτιμων υδατικών μας πόρων». «Η επιπλέον χρηματοδότηση έρχεται να ενισχύσει την αποτελεσματική μέχρι σήμερα προσπάθεια του Διαχειριστή του Προγράμματος για την επίτευξη του στόχου μας και τη συνεργασία μεταξύ των δοτριών χωρών και της Ελλάδας σε κρίσιμα θέματα, όπως η αειφορική διαχείριση του νερού» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Mας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η στόχευση των δότριων χωρών συμβαδίζει με το όραμα της νέας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά 2021-2030» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης. Όπως είπε, το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ρομά, μέσα από τις δράσεις του, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της νέας Εθνικής Στρατηγικής τόσο στο τομέα της στέγασης, προωθώντας τα πρότυπα της κοινωνικής κατοικίας, όσο και στην ενδυνάμωση μέσω της συμμετοχής των κοινοτήτων Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Εκ μέρους του ΚΑΠΕ, ο πρόεεδρος Δρ. Σπύρος Οικονόμου δήλωσε πως «ο κοινωνικός χαρακτήρας των χρηματοδοτούμενων προτάσεων διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση του οφέλους για πλήθος πολιτών που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του δημοσίου, καθιστούν τα δημόσια κτήρια και τις υποδομές λιγότερο ενεργοβόρες, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050».

O Διευθυντής Προγράμματος του Active Citizens Fund Greece, Σωτήρης Λαγανόπουλος σημείωσε πως η συμπληρωματική επιχορήγηση που λαμβάνει το πρόγραμμα «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων του ποργράμματος και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα και τις δυνατότητες του τομέα της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα».

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωσης της Φτώχειας» κ. Χ. Φαλτσέτας, σημειώνει: «Είμαστε ιδαίτερα χαρούμενοι

Την ικανοποίησή του για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κέντρου Αλληλεγγύης της Αθήνας, που είχε ήδη να επιδείξει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, χαιρέρισε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωσης της Φτώχειας» Χ. Φαλτσέτας. Όπως επισήμανε, «η νέα χρηματοδότηση συμβάλλει πραγματικά στα αποτελέσματα του έργου, καθώς ενισχύει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας και βοηθά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων».

Money Review