Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 13:12
BUSINESS & FINANCE

Πειραιώς: Προσφορές 1,75 δισ. ευρώ για την έκδοση AT1

Θα αντληθούν έως 400 εκατ. ευρώ

Πειραιώς: Προσφορές 1,75 δισ. ευρώ για την έκδοση AT1

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση AT1 της Πειραιώς, η οποία επιδιώκει την άντληση «φρέσκων» κεφαλαίων για να τηρήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές έχουν υποβάλλει προσφορές της τάξης του 1,75%, με τη διοίκηση της τράπεζας να στοχεύει στην άντληση έως και 400 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το κόστος των προσφορών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις τύπου ΑΤ1 αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, στο πλαίσιο των απαιτήσεων του SRB.

Ο εποπτικός μηχανισμός θέτει τους κανόνες για το ύψος και τη μορφή των επιπλέον κεφαλαίων, τα οποία θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, ώστε εφόσον προκύψει η ανάγκη διάσωσης, να υπάρχουν τα αναγκαία assets, τα οποία θα μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα για να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Τα ΑΤ1, βέβαια, αποτελούν την πιο ακριβή μορφή άντλησης κεφαλαίω,ν μετά τα Tier II, καθώς το μέσο επιτόκιο υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται κοντά στο 6,5%. Η Πειραιώς, μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) αξίας 400 και 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75% και 5,5% αντίστοιχα.

Η τράπεζα έχει επιλέξει τις Goldman Sachs και UBS ως Global Coordinators και Joint Bookrunners, καθώς και τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley  ως Joint Bookrunners. Οι τίτλοι έχουν αξιολογηθεί με Ca από τη Moody’s και με CCC- από την S&P.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως η Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News