BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» πωλητών – αγοραστών στα υψηλά 15 μηνών

Στις 914 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Υπό πίεση Intercontinental, Cenergy

Χρηματιστήριο: «Μάχη» πωλητών – αγοραστών στα υψηλά 15 μηνών

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στο ξεκίνημα της ημέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε ατέρμονες αψιμαχίες, εν μέσω και της εν εξελίξει επανέκδοσης του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,12% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 914,59 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (913,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 912,40 έως 914,59 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε ρηχά νερά είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική κίνηση του χθεσινού τελευταίου διώρου, η οποία επανέφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη άνω των αντιστάσεων των 910 μονάδων.
 
Την ίδια ώρα, η κατάτασταση περιπλέκεται περαιτέρω, δεδομένης και της έλλειψης ουσιαστικών στηριγμάτων στον FTSE Large Cap, όπου μέχρι στιγμής καμία εισηγμένη δεν δείχνει ικανή να ξεχωρίσει, ξεφεύγοντας από το στενό εύρος του +/-1%.

Από την άλλη πλευρά, έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται από το πρωί στη μετοχή της Intercontinental, η οποία διολισθαίνει άνω του 7%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για το μέρισμα του 2020.

Υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Cenergy, εν μέσω των πληροφοριών περί νέου placement της Viohalco, με στόχο την άντληση περισσότερης ρευστότητας για τη μητρική εταιρεία. Δικαιολογημένα, επομένως, η μετοχή υποχωρεί κοντά στο -4%.  

Σε υψηλά τουλάχιστον 15 μηνών

Η ελληνική αγορά από χθες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον μηνών, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερος ημερήσιος τζίρος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

Αυτό οφείλεται κυρίως, στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης των δράσεων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας (Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κ.α.).

Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, και λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για έως 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2021, τότε είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθεί η επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση, με στόχο τις αντιστάσεις των 950 μονάδων.

Από το πρωί, στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -η τέταρτη από τις αρχές του 2021- μέσω της επανέκδοσς του 10ετούς ομολόγου λήξεως το 2031. Στόχος είναι η επίτευξη ενός επιτοκίου κάτω του 1% και η άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Υποτονικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι χθες κατάφερε να περιορίσει αισθητά τη διαφορά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, σήμερα δεν δείχνει τη διάθεση να συνεχίσει την ανοδική κίνηση, καθώς καταγράφει μικρά κέρδη κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 579 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, μετά το χθεσινό +3,6%, συνεχίζει ανοδικά, κερδίζοντας 0,7% και «σκαρφαλώνει» κοντά στο 1,16 ευρώ εν όψει της επικείμενης ΑΜΚ. Κατά 2% ενισχύεται και η μετοχή της Attica, στον απόηχο του χθεσινού +11%. Αντίθετα, οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς σημειώνουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά.

  • Alpha Bank 0,78% 1,159 ευρώ
  • Attica Bank 2,83% 0,1744 ευρώ
  • Eurobank 0,37% 0,823 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,45% 2,681 ευρώ
  • Πειραιώς -0,13% 1,542 ευρώ

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,14%), οι αγοραστές διαθέτουν ένα οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια εισηγμένη, η οποία να ξεχωρίζει. 

Οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΛΠ βρίσκονται στο +0,7%, ενώ στο +0,5% κυμαίνεται η μετοχή της Fourlis. Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 0,5% σημειώνουν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Aegean.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News