Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 19:04
BUSINESS & FINANCE

ETFs: H μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή όλων των εποχών στην Ευρώπη

977 εκατ. δολαρίων

ETFs: H μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή όλων των εποχών στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων όλων των εποχών κατέγραψε το ETF, iShares MSCI Eurozone (EZU), το οποίο τη Δευτέρα προσέλκυσε 1,1 δισ. δολάρια νέου χρήματος, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα συνολικά assets (περιουσιακά στοιχεία) σε 8,1 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, ανάμεσα στις διαδοχικές συναλλαγές της ημέρας, εκτελέστηκε και μία, η αξία της οποίας έφθασε τα 977 εκατ. δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.

Παρότι μέχρι στιγμής, ουδείς γνωρίζει ποιος ευθύνεται γι’ αυτή, είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται τεράστιες τοποθετήσεις στην Ευρώπη, χάρη στην αυξανόμενη αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Άλλωστε, ο εμβολιασμός έχει ανεβάσει σημαντικά ρυθμούς, ενώ η οικονομική δραστηριότητα έχει αναζωογονηθεί πλήρως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές στα χρηματιστήρια βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ οι εισροές κεφαλαίων στα ETFs σημειώνουν τις καλύτερες ημέρες από το 2015.

«Έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αριθμούς, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι αναμέναμε. Οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες πλέον» παραδέχεται χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής της AXS Investments, Greg Bassuk.

To ΕZU έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 1,7% για το 2021, υπεραποδίδοντας έναντι του αμερικανικού S&P 500 (12,5%) και του ευρωπαϊκού Stoxx 600 (14%).

Υπενθυμίζεται ότι τα ETFs είναι διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια στο χρηματιστήριο, τα οποία ακολουθούν «τυφλά» έναν δείκτη ή μια συγκεκριμένη ομάδα μετοχών, μειώνοντας αισθητά το ρίσκο και τον κίνδυνο απωλειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News