BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Τρεις προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Frontier

Εθνική Τράπεζα: Τρεις προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Frontier

Τρία επενδυτικά σχήματα προσήλθαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier της Εθνικής τράπεζας, υποβάλλοντας χθες δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress με την Bain Capital και την doValue ως servicer που θα αναλάβει να διαχειριστεί αυτά τα δάνεια, τη σουηδική Intrum με την Intrum Hellas ως servicer και το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με την Cepal. Η Pimco με την Quant ως servicer, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν επιβεβαιώνει ότι προσήλθε στην τελική φάση του διαγωνισμού. 

Στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 200.000 δάνεια που προέρχονται από 90.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το 77% αυτών των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια. Το γεγονός ότι πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια – κυρίως στεγαστικά – καθιστά το χαρτοφυλάκιο Frontier, ελκυστικό από την πλευρά των επενδυτών και παρότι το ύψος των προσφορών δεν έχει γίνει γνωστό σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. 

Το χαρτοφυλάκιο Frontier είναι μικτής λογιστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ. Η Εθνική τράπεζα έχει υποβάλλει αίτημα για την ένταξη της τιτλοποίησης στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή I» για το τμήμα των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes), η αξία των οποίων διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ. Η αξία των τίτλων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και η αξία των τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes), διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Εθνική τράπεζα δεν διαθέτει εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων και δεν έχει ακολουθήσει το μοντέλο carve out, δηλαδή την απόσχιση αυτής της δραστηριότητας και τη μεταφορά της σε ξεχωριστή εταιρεία, οι προσφορές αφορούν το τμήμα των mezzanine τίτλων που μεταβιβάζει, σε συνδυασμό με την ανάθεση της διαχείρισης των δανείων που περιλαμβάνονται στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο. 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου και η απο-αναγνώριση του χαρτοφυλακίου εντός του τρίτου τριμήνου του 2021. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής σε συνδυασμό με μια νέα μικρότερη τιτλοποίηση έως 1,5 δισ. ευρώ που προγραμματίζει να εντάξει στον «Ηρακλή II» το 2022, η Εθνική τράπεζα αναμένεται να έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2022.

Με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 13,3% και το ύψος των κόκκινων δανείων στα 4,1 δισ. ευρώ από 31,3% στα τέλη του 2019, ενώ ο δείκτης κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχεται σε 66%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News