Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 11:22 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το φλερτ με τις 760 μονάδες

Παραμένει το ανοδικό momentum στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το φλερτ με τις 760 μονάδες

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει στη δεύτερη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές πάντως να καταβάλλουν προσπάθειες υπέρβασης του τεχνικού ορίου των 760 μονάδων, με το οποίο ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Από το πρωί, συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, ενώ αυτή τη στιγμή ενισχύεται κατά 0,43% και διαμορφώνεται στις 761,62 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 763 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 756 μονάδες.

Ο τζίρος, όπως έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς μέσα στο πρώτο μισάωρο έχει ήδη αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 6 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. 

Η εικόνα στις τράπεζες 

Ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο προσέγγισε το 10%, δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, βάζοντας πλώρη για τις 445 μονάδες και αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου).

Αιχμή του δόρατος αποτελεί για σήμερα τόσο η Τρ. Πειραιώς όσο και η Εθνική Τράπεζα, οι μετοχές των οποίων καταγράφουν κέρδη κοντά στο 3%. Πιο αναλυτικά:

  • Τρ. Πειραιώς +2,83% 1,234 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,57% 1,795 ευρώ
  • Eurobank +2,48% 0,537 ευρώ
  • Alpha Bank +1,39% 0,805 ευρώ
  • Attica Bank +1,04% 0,244 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές έχουν επιδοθεί από το πρωί σε διαρκείς αψιμαχίες, με το ταμπλό να είναι σχεδόν μοιρασμένο. Το ενδιαφέρον πάντως, εστιάζει στις μετοχές της ΔΕΗ και της Γρ. Σαράντης, οι οποίες υποχωρούν κατά περίπου 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,08%. 

Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 πτωτικά, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 51,164 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Με χαρακτηριστικά bull market

Η ελληνική αγορά, όπως καθίσταται σαφές τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζει χαρακτηριστικά bull market. Ο Γενικός Δείκτης αγγίζει επίπεδα, τα οποία είχε να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, η συνεχής απομάκρυνση από τον ημερήσιο 200άρη καθιστά ακόμη πιο ευοίωνες τις προοπτικές, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης.

«Πλέον έχουμε μια οικονομία, η οποία φαίνεται ότι προηγείται της αγοράς» σχολιάζει ενδεικτικά η Fast Finance, η οποία ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας βραχύβιας ανάπαυλας στην ανοδική κίνηση. Άλλωστε, όπως σπεύδει να προσθέσει η χρηματιστηριακή, «όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στη διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο». Έτσι, εφιστά την προσοχή για τη ζώνη των 750-770 μονάδων, χωρίς βέβαια αυτό να σηματοδοτεί κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στην ευρύτερη τάση.

To σπριντ του Δεκεμβρίου

Εξάλλου, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες καθορίζουν την αγορά, φαίνεται ότι λειτουργούν υπέρ μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς τις 780-800 μονάδες. Η Ευρώπη, στα τέλη του Δεκεμβρίου, αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα ακολουθήσει και το εμβόλιο της Moderna, σηματοδοτώντας την αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες βαδίζουν, μετά από αρκετούς μήνες, σ’ έναν σαφή οδικό χάρτη για την επίλυση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με αιχμή του δόρατος τον «Ηρακλή 2». 

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά, μετά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, φαίνεται ότι προχωρά στην επανα-τιμολόγηση των μετοχών των εισηγμένων, αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια το προφίλ της κάθε εταιρείας. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, καθώς και τα ήδη δρομολογημένα deals του επιχειρηματικού κλάδου, ενώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τις συμφωνίες – εξαγορές, οι οποίες δρομολογούνται εδώ και αρκετό καιρό, όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, και μετά το εντυπωσιακό ράλι του Νοεμβρίου, το οποίο απέφερε κέρδη – ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, η ελληνική αγορά έχει καταφέρει να απορροφήσει ένα μεγάλος μέρος των απωλειών του 2020. Όμως, ακόμη υπολείπεται κατα 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις απαρχές του έτους, μια απόσταση την οποία καλείται να περιορίσει ή και να εξαλείψει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Άλλωστε, οι οιωνοί είναι κάτι παραπάνω από θετικοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News