Business & Finance Δευτέρα 7/06/2021, 18:09
BUSINESS & FINANCE

Εταιρικός φόρος 15%: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα

Η εκτίμηση του επικεφαλής του ΚΕΠΕ

Εταιρικός φόρος 15%: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία των G7 για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% θα ωφελήσει και την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας.

«Μέχρι τώρα σε κάποιες χώρες ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και ιδιώτες, να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς “παραδείσους”» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα»

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα στην οποία είναι εγκαταστημένη η πολυεθνική, δεν θα έχει τα έσοδα από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης» έσπευσε να εξηγήσει, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Άλλωστε, για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Κύπρος, έχουν φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 12,5%, κάτι το οποίο θα αλλάξει μετά την ιστορική συμφωνία των G7.

«Το λογικό είναι μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με τον συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα “παίζουν” όλοι με τους ίδιους όρους» επεσήμανε ο κ. Λιαργκόβας.

Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει απ’ αυτή την εξέλιξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα μένουν εδώ, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα. «Εμείς κέρδος έχουμε απ’ αυτή την υπόθεση, γιατί θα φορολογούνται εδώ οι επιχειρήσεις. Θα μένουν εδώ οι επιχειρήσεις, επομένως θα αυξάνονται τα έσοδα».

«Είναι πιο δίκαιο να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος σε όλες τις χώρες» συνέχισε ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν συζητάει για υπερβολικά ασφυκτικούς και πολύ υψηλούς συντελεστές. «Το 15% είναι ένας λογικός συντελεστής. Τα οφέλη θα είναι λιγότερη φοροαπαλλαγή και λιγότερη φοροαποφυγή» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά ισχυρότερες χώρες του πλανήτηση κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό του «φορολογικού ανταγωνισμού», κατά τον οποίο οι χώρες επιβάλλουν πολύ χαμηλούς φόρους για να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις.

Αυτό πλέον θα αλλάξει, καθώς καμία χώρα δεν επιτρέπεται να διαθέτει εταιρικό φόρο κάτω του 15%. Σε πρώτη φάση, η απόφαση θα εφαρμοστεί στις χώρες της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και των G20, και τέλος στους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News