BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χαμηλή πτήση – Μοναδικό highlight η Τέρνα Ενεργειακή

Στις 902 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +2% η Τέρνα Ενεργειακή

Χρηματιστήριο: Χαμηλή πτήση – Μοναδικό highlight η Τέρνα Ενεργειακή

Σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επενδυτική απραξία και ο ιδιαιτέρως χαμηλός τζίρος είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της συσσώρευσης, παρά τις σποραδικές προσπάθειες ορισμένων μεμονωμένων τίτλων στον FTSE Large Cap.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει με ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,05% και να διαμορφωθεί στις 902,02 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (901,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες -από 901,17 έως 907,05 μονάδες- ενω ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθηλωμένος στα 41 εκατ. ευρώ -δείγμα της αδιαφορίας των επενδυτών.

Η αγοραστική υποτονικότητα, η οποία ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποτυπώθηκε κατά κύριο λόγο στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι έδειξαν απρόθυμοι να «γεφυρώσουν» την απόσταση από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων και να παράσχουν στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη. Εξάλλου, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, οποιαδήποτε ανοδική κίνηση προϋποθέτει τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε κοντά στο +1% και το 1,11 ευρώ εν όψει της υλοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ήταν αυτή που «ξεχώρισε», καθώς κέρδισε 2% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 12 ευρώ, κάτι το οποίο αποδίδεται στα οικονομικά μεγέθη του α’ τρίμηνου και την εγγραφή της ζημιάς από τις δραστηριότητες στο Τέξας. 

Κατά σχεδόν 1% αυξήθηκε και η μετοχή της μητρικής, ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διαπραγματεύτηκε στην τιμή των 9,70 ευρώ, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, δεδομένου και του υψηλού ανεκτέλεστου (αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ). Κέρδη της τάξης του 1% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΛΘ ενισχύθηκε κατά 2,14% και άγγιξε τα 28,6 ευρώ, μετά την προαναγγελία της δημόσιας πρότασης από την Belterra του Ιβάν Σαββίδη και τη διάψευση των σεναρίων διαγραφής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εντυπωσιακή ήταν, τέλος, η «εικόνα» στην Πλαστικά Θράκης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 7,15%, χάρη στο νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, διάρκειας έως το 2023.

Στασιμότητα πριν τις 950 μονάδες

Μπορεί εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται είτε στις παρυφές είτε άνω των 900 μονάδων, αλλά η αδυναμία εκδήλωσης μιας νέας πειστικής ανοδικής κίνησης είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Σ’ αυτό, όπως είναι εύλογο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διέρχεται μιας περιόδου κεφαλαιακής ενίσχυσης (Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κ.α.), με παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία και μέχρι να αφομοιωθούν τα νέα κεφάλαια, οι μετοχές των τραπεζών θα παραμείνουν σε υποτονικά επίπεδα, μην παρέχοντας τα αναγκαία στηρίγματα προς τον Γενικό Δείκτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά θα χρειαστεί νέα καύσιμα προκειμένου να κινηθεί προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. 

Τραπεζική «ουδετερότητα»

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,5% και κυμάνθηκε στις 565 μονάδες, απέχοντας 35 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Από τις τραπεζικές μεταβολές ξεχώρισε το ανοδικό κλείσιμο της Alpha Bank (+0,9%), καθώς και το +1,3% στη μετοχή της Attica Bank. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς τερμάτισαν με οριακές διακυμάνσεις μικρότερες του +/-0,50%.  Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,91% 1,11 ευρώ
  • Attica Bank 1,32% 0,153 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,7988 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,38% 2,66 ευρώ
  • Πειραιώς 0,38% 1,53 ευρώ

Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%), οι αγοραστές είχαν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, χάρη στα στηρίγματα από την Τέρνα Ενεργειακή, τη ΓΕΚ Τέρνα και τη ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, κατά +0,9% ενισχύθηκε και η μετοχή της Coca – Cola.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Mytilineos, η οποία υποχώρησε κατά 1,8% και τα 15,1 ευρώ. Η μετοχή της Fourlis δε, μειώθηκε κατά 1,5% και τα 4,38 ευρώ, εν όψει της διαγραφής από τον FTSE Large Cap. Η μετοχή της Jumbo, τέλος, έκλεισε στο -0,8%, στον απόηχο της ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου. 

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News