BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Αυτές είναι οι μετοχές που ωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πώς αποτιμάται το Χρηματιστήριο Αθηνών

JP Morgan: Αυτές είναι οι μετοχές που ωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Αύγουστο υπολογίζουν οι αναλυτές της JP Morgan ότι θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως η θετική επίδραση του σχεδίου στις οικονομίες αναμένεται να φανεί από αυτό το καλοκαίρι, με τις χώρες της περιφέρειας να είναι εκείνες που ωφελούνται περισσότερο.

JP Morgan: Αυτές είναι οι μετοχές που ωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης-1

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα νομοθετικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, η JP Morgan εκτιμά ότι η εφαρμογή των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης θα αρχίσει φέτος και θα συνεχιστεί έως το 2026.

Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια, με την πρώτη να λαμβάνει 100 δισ. ευρώ σε δάνεια και 80 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Η ενεργειακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του σχεδίου και αναμένεται να προσελκύσουν τουλάχιστον το 37% και 20% των κονδυλίων αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της JP Morgan δημιούργησαν ένα καλάθι από μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το καλάθι αποτελείται από τις παρακάτω μετοχές:

ENDESA

ENEL

ENGIE

IBERDROLA

RED ELECTRICA CORPORACION

TERNA

SNAM

EDP-ENERGIAS DE PORTUGAL

EDP RENOVAVEIS

ORSTED

RWE

RELX

INFINEON TECHNOLOGIES

STMICROELECTRONICS

ARCELORMITTAL

SSAB

OUTOKUMPU

ACERINOX

ANTOFAGASTA

LUNDIN MINING CORP

NORSK HYDRO

DS SMITH

SMURFIT KAPPA GROUP

DEUTSCHE POST

AIR LIQUIDE

CRH

SPIE

ALSTOM

KNORR-BREMSE

LEGRAND

SCHNEIDER ELECTRIC

ASSA ABLOY

REXEL

SIEMENS

SIGNIFY

ABB

PRYSMIAN

VESTAS

SIEMENS GAMESA RENEWABLE

COMPAGNIE DE SAINT GOBAIN

BOUYGUES

VOLVO

SIEMENS HEALTHINEERS

ELEKTA

GETINGE

TELECOM ITALIA

TELEFONICA

VODAFONE GROUP

DEUTSCHE TELEKOM

Καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την κορύφωση του οικονομικού momentum αντιμετωπίζονται, η JP Morgan περιμένει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μπουν στην επόμενη ανοδική φάση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν πολύ υψηλές αποτιμήσεις, με το P/E του MSCI Greece στο 67,7 με βάση τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, ο MSCI Greece εμφανίζει P/E 71,9 για το 2021, 64,6 για το 2022 και 58,1 για το 2023, με τη μερισματική απόδοση για τους επόμενους 12 μήνες στο 1,3%.

JP Morgan: Αυτές είναι οι μετοχές που ωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης-2

Με βάση τις προβλέψεις της JP Morgan, τα εταιρικά κέρδη του MSCI Greece αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 28,7% φέτος, έπειτα από το -6,2% του 2020. Στη συνέχεια αναμένεται αύξηση 11,3% για καθένα από τα έτη του διαστήματος 2022-2023.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News