BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα και αδιαφορία από τους επενδυτές

Στάσιμες οι τράπεζες, στο +1,5% η Τέρνα Ενεργειακή

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα και αδιαφορία από τους επενδυτές

Σταθεροποιητικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει άνω των 900 μονάδων, λαμβάνοντας στηρίγματα από μη τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,18% και ενισχύεται στις 903,21 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (901,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 901,87 έως 903,57 μονάδες- ενω ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, δείγμα της αδιαφορίας των επενδυτών.

Οι τραπεζικοί τίτλοι, μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Eurobank (+3,7%) στο τελευταίο δίωρο της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, διατηρούμενοι σχεδόν στα ίδια επίπεδα και απέχοντας σχεδόν 40 μονάδες από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κερδίζει 1,5% και βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 12 ευρώ, χάρη στα οικονομικά μεγέθη του α’ τρίμηνου και την εγγραφή της ζημιάς από τις δραστηριότητες στο Τέξας. 

Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της μητρικής, ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διαπραγματεύεται στην τιμή των 9,70 ευρώ, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου (αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ). Ανοδικά κατά 1,5% κινείται, παράλληλα, η μετοχή του ΟΛΘ, μετά την προαναγγελία της δημόσιας πρότασης από την Belterra του Ιβάν Σαββίδη. 

Στασιμότητα πριν τις 950 μονάδες

Μπορεί εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται είτε στις παρυφές είτε άνω των 900 μονάδων, αλλά η αδυναμία εκδήλωσης μιας νέας πειστικής ανοδικής κίνησης είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Σ αυτό, όπως είναι εύλογο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διέρχεται μιας περιόδου κεφαλαιακής ενίσχυσης (Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κ.α.), με παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία και μέχρι να αφομοιωθούν τα νέα κεφάλαια, οι μετοχές των τραπεζών θα παραμείνουν σε υποτονικά επίπεδα, μην παρέχοντας τα αναγκαία στηρίγματα προς τον Γενικό Δείκτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά θα χρειαστεί νέα καύσιμα προκειμένου να κινηθεί προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. 

Τραπεζική «ουδετερότητα»

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (-0,2%) και κυμαίνεται στις 561 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 40 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές, ξεχωρίζει η μικρή διόρθωση στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 0,7% και το 0,79 ευρώ. Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, από την άλλη, κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ η Attica Bank βρίσκεται στο +2%. 

  • Alpha Bank 0,09% 1,101 ευρώ
  • Attica Bank 1,99% 0,154 ευρώ
  • Eurobank -0,73% 0,793 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,19% 2,655 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,526 ευρώ

Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13%), οι αγοραστές διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη στα στηρίγματα από την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΓΕΚ Τέρνα. Από εκεί και πέρα, κατά +1% ενισχύεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία σήμερα το πρωί ανακοίνωσε τα μεγέθη του α’ τριμήνου.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News