BUSINESS & FINANCE

MLS: Η ένεση των €10 εκατ. και οι νέες υποσχέσεις

MLS: Η ένεση των €10 εκατ. και οι νέες υποσχέσεις

Τα 10 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει η ένεση ρευστότητας που έχει ανάγκη η MLS Πληροφορική προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική της κατάσταση. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η εταιρεία Πληροφορικής δημοσίευσε μία σύνοψη των πρακτικών της γενικής συνέλευσης της 26ης Μαΐου κατά την οποία ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων ΜΛΣ02, η Euroxx εξουσιοδοτήθηκε να βρει νομικό σύμβουλο, ώστε να ληφθούν νομικές ενέργειες για την καταγγελία του ομολογιακού προγράμματος, με την εταιρεία να έχει πάψει να πληρώνει έγκαιρα τα κουπόνια των ομολόγων της.  

Καθυστερήσεις

Εκτός του ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας (technical default), καθώς έχει να καταβάλει από τις 28 Αυγούστου κουπόνια, είναι αντιμέτωπη με πολυάριθμα και διαφορετικά μέτωπα. Αυτά περιλαμβάνουν την μη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ετών 2019 και 2020, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Βάκαρο να διαβεβαιώνει ότι τα μεγέθη του 2019 θα δημοσιευθούν σύντομα. Σε αντίστοιχες διαβεβαιώσεις είχε προχωρήσει η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2020, οπότε είχε ανακοινώσει ότι για τη δημοσίευση του ισολογισμού του 2019 θα απαιτούνταν «περίπου τέσσερις εβδομάδες από την παράδοση της τελικής έκθεσης του ειδικού ελέγχου της Deloitte».  Σε μία ακόμη, πιο πρόσφατη, ανακοίνωσή της, τέλη του περασμένου Μαρτίου, η MLS απέδιδε την καθυστέρηση δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, στην επιβολή γενικού lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και στην εμφάνιση κρουσμάτων σε διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Στους παραπάνω λόγους φαίνεται να προστέθηκαν μερικοί ακόμη, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βάκαρος στη γ.σ. της 26ης Μαίου. Πρόκειται για την «πίεση που υφίσταται η ελεγκτική εταιρεία PKF και το ότι ο ορκωτός είναι νέος ορκωτός στην εταιρεία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των σχετικών δημοσιευμάτων».

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 θα δημοσιευθούν σύντομα, καθώς «έχουν ήδη περάσει από το διοικητικό συμβούλιο». «Η εταιρεία θέλει τα αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τους ομολογιούχους καθώς συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και αυτά τα στοιχεία αποτελούν προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν και άλλα κονδύλια» πρόσθεσε. Κι ενώ ο χρόνος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2019, που αναμένονται από το χειμώνα του 2020, παραμένει ακόμη ασαφής, εξίσου αβέβαιο είναι πότε θα δημοσιευθούν τα μεγέθη της περασμένης χρήσης.  Στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον πώς και από ποιους χρηματοδότες θα καταφέρει να εξασφαλίσει «και άλλα κονδύλια» η εταιρεία που πρόκειται να δημοσιοποιήσει την «εικόνα» των μεγεθών της προπερασμένης χρήσης, στα μέσα του 2021.

Τα κέρδη και το ΜΛΣ01

Παρόλ’αυτά, ο κ. Βάκαρος σημείωσε ότι το business plan προβλέπει κέρδη για τη φετινή χρονιά κι επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας του 2022, με τα μεγέθη να εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν λόγω και της «αυξημένης ζήτησης για tablets» τη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον CEO, η εταιρεία θα χρειαστεί «ένεση» άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει επιλεγεί σε δύο υποέργα του υπουργείου Παιδείας, συνολικής αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια  8.450 και 8.150 τάμπλετ, αντίστοιχα.

Ο κ. Βάκαρος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, ωστόσο οι συζητήσεις αφορούν άμεσα την εταιρεία και δεν είναι ώριμες αρκετά, ώστε να αγγίξουν το θέμα των ομολογιούχων και γενικότερα του χρέους». Οι ομολογιούχοι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούν περί λευκού ιππότη.

«Τουλάχιστον μία τράπεζα στηρίζει την MLS, ενώ, έως τον Ιανουάριο, θα υπάρχει μια σημαντική συμφωνία που θα παράσχει ρευστότητα στην εταιρεία» είχε σημειώσει τον Οκτώβριο του 2020 ο, τότε, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάρκισσος Γεωργιάδης.

Το μόνο βέβαιο είναι σε περίπου ένα μήνα, στις 11 Ιουλίου, η MLS θα πρέπει να καταβάλει το κεφάλαιο των 4 εκατ. ευρώ του ΜΛΣΟ1 που είχε εκδώσει το 2016. Εάν δεν καταφέρει να παγώσει το χρόνο, το ομόλογο θα περιέλθει σε κατάσταση default (αδυναμία πληρωμής) και θα καταστεί άμεσα απαιτητό. Το μέτωπο αυτό θα είναι και το πιο σοβαρό που θα κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση της MLS και ο ιδρυτής της Γιάννης Καματάκης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News