BUSINESS & FINANCE

Eurocontrol: Τρία σενάρια για την εξέλιξη των ταξιδιών φέτος

Πρόβλεψη για σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης

Eurocontrol: Τρία σενάρια για την εξέλιξη των ταξιδιών φέτος

Τα νέα τρία σενάριά του για την επιβατική κίνηση ανά μήνα φέτος εξέδωσε το Eurocontrol. Ενώ η κρίση συνεχίζεται, η τάση είναι ανοδική και υπάρχουν προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι. «Είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστια υποκείμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια οπότε, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα υποχωρούν, μπορούμε να αναμένουμε μια εύρωστη αύξηση της κίνησης» εξηγεί ο Eamonn Brennan, Γενικός Διευθυντής του Eurocontrol. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Eurocontrol ο αριθμός των πτήσεων θα αυξηθεί από το 39% των επιπέδων του 2019 τον Μάιο σε 57% τον Αύγουστο. Η κυκλοφορία κυμαίνεται περίπου στο 35% από τον Ιανουάριο, οπότε το Eurocontrol υπολογίζει πως θα γίνουν περίπου 5,5 εκατομμύρια πτήσεις ολόκληρο το έτος, δηλαδή το 50% του 2019.

Ωστόσο, εάν περισσότερα κράτη χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους νωρίτερα και εφαρμόσουν διαδικασίες όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. άμεσα, τότε το αισιόδοξο σενάριο μιλά για ανάκτηση του 69% των επιπέδων κυκλοφορίας του 2019 τον Αύγουστο. Ασφαλώς, θα υπάρξουν σημαντικές παραλλαγές που συνδέονται με τους περιορισμούς ταξιδιού μεμονωμένων κρατών, οπότε ορισμένα τμήματα του αεροπορικού δικτύου ενδέχεται να έχουν καλύτερη επίδοση. Η νέα μηνιαία πρόβλεψη βασίζεται σε τρία σενάρια.

Eurocontrol: Τρία σενάρια για την εξέλιξη των ταξιδιών φέτος-1

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την πρόβλεψη των επιπέδων ταξιδιού μεταξύ της βασικής προβολής (Σενάριο 2), της αισιόδοξης προβολής (Σενάριο 1) και της απαισιόδοξης προβολής (Σενάριο 3 ) είναι η πρόοδος των εμβολιασμών και η χαλάρωση των κρατικών μέτρων για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

  • Το σενάριο 1 προϋποθέτει εκτεταμένο εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το καλοκαίρι του 2021 σε συνδυασμό με μια συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και την επανέναρξη πτήσεων μεγάλων αποστάσεων.
  • Το σενάριο 2 προϋποθέτει εκτεταμένο εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού το πρώτο τρίμηνο του 2022 μεταξύ παγκόσμιων περιοχών, με περισσότερες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων τότε.
  • Το σενάριο 3 προβλέπει συνεχείς περιορισμούς κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω του ανομοιογενούς επιπέδου εμβολιασμών ή και κρούσματα νέων στελεχών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News