Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 19:54
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό έως Σεπτέμβριο

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό έως Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ και τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Η πλειονότητα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις αγορές ομολόγων της στα 20 δισ.ευρώ την εβδομάδα έως και το Σεπτέμβριο προτού τις μειώσει, καθώς επίσης και ότι το πρόγραμμα αγορών στη διάρκεια της πανδημίας θα λήξει το Μάρτιο του 2022 όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς να υπάρξει νέα επέκτασή του. 

Η ΕΚΤ επιτάχυνε τις αγορές ομολόγων το Μάρτιο προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ωστόσο, με τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το εάν οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μετριάσουν την ροή της ρευστότητας που διοχέτευσαν αφειδώς στη διάρκεια της πανδημίας. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% το Μάιο, ξεπερνώντας ελαφρως το στόχο της ΕΚΤ, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα «ξεφουσκώσει». 

«Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για τα γεράκια για να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες αγορές ομολόγων. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg περιμένουν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα επιλέξουν να συνεχίσουν με “σημαντικά υψηλότερες” αγορές για τρεις ακόμη μήνες, στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα υπογραμμίσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία στην οικονομία και ο πληθωρισμός παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Ωστόσο, από πλευράς επικοινωνίας, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι μία από τις πιο δύσκολες στη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων», αναφέρει ο Γιεργκ Ανγκελε, οικονομολόγος της Bantleon Bank.

Eνας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι παραδοσιακά οι αγορές ομολόγων μειώνονται ελαφρώς το καλοκαίρι όταν η ρευστότητα περιορίζεται – μία τάση που θα μπορούσε να στείλει λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Ακόμη ένας παράγοντας είναι ότι οι οικονομικές προοπτικές φαίνεται να βελτιώνονται, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη για πολύ ακόμη την όποια αποφυγή συζήτησης για αλλαγή πολιτικής.  

Ενας άλλος οικονομολόγος από τη Radobank αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι μπαίνουμε στην πιο ήρεμη περίοδο του καλοκαιριού για να δικαιολογήσει έναν ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό αγορών.

Πάντως, τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων αναμένουν ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα δείξουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης για εφέτος. Η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένουν ακόμη ότι η ΕΚΤ θα θέσει το στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% και όχι χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, που είναι σήμερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News