BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «ξέσπασμα» της Eurobank επέστρεψε στις 900 μονάδες

Στις 901 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +2,2% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Με «ξέσπασμα» της Eurobank επέστρεψε στις 900 μονάδες

Άνω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων κατόρθωσε να κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ξέσπασμα της Eurobank και η επιστροφή των αγοραστών στον FTSE Large Cap βελτίωσαν αισθητά το επενδυτικό κλίμα -έστω και στο παρά πάντε της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,74% και ενισχύθηκε στις 901,6 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (894,94 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 894,14 έως 904,15 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατ. ευρώ, παρά την τόνωση του ενδιαφέροντος στο τελευταίο 90λεπτο.

Μέχρι εκείνη την ώρα, εξάλλου, το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηριζόταν ως απολύτως υποτονικό, με τους επενδυτές να είναι απόντες και τις διακυμάνσεις να εξελίσσονται σ’ ένα στενό εύρος τιμών. Όμως, ένα μπαράζ αγορών στον τραπεζικό κλάδο κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να επαναφέρει τον κύριο δείκτη άνω των 900 μονάδων.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο +3,7% και βρέθηκε μία «ανάσα» από το τεχνικό σημείο του 0,80 ευρώ, κάτι απολύτως αναμενόμενο δεδομένης της πρόσφατης ένταξης στον δείκτη MSCI Standard Greece. Κατά 2,2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανέκτησε το όριο των 2,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αισθητά βελτιωμένη ήταν η «εικόνα» και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε άνω του 2%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, οι μετοχές των Intracom και Intrakat συνέχισαν το ανοδικό momentum, κερδίζοντας κατά 6% και κατά 7,5%. Άλλωστε, μόνο τον τελευταίο μήνα, οι δύο τίτλοι έχουν σωρευτική άνοδο κατά 8% και κατά 5,6%, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βελτιωμένο κλίμα συνέβαλαν και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2021, τα οποία έδειξαν ετήσια ύφεση μόλις 2,3%, αλλά και τριμηνιαία ανάπτυξη 4,3%. Επιδόσεις, σημαντικά καλύτερες σε σχέση με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Ο στόχος των 950 μονάδων

Παρά την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, είναι σαφές ότι η συνεχόμενη συσσώρευση ανάμεσα στο εύρος 860 – 915 μονάδων εδράζεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να «ξεκολλήσει» από τα επίπεδα των 550 μονάδων και να στραφεί προς τις αντιστάσεις των 600 μονάδων.

Δίχως αυτόν τον παράγοντα, όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι αναλυτές, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (υψηλό έξι ετών), είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Το πότε θα συναντήσουμε αυτή την ανοδική κίνηση φαίνεται ότι εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τον χρόνο αφομοίωσης της προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.

Γύρισε ο «διακόπτης» στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε επιτέλους να δείξει «σημάδια» ζωής και να «απεγκλωβιστεί» από τις 550 μονάδες, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,2% και τερμάτισε στις 562 μονάδες, απέχοντας βέβαια, σχεδόν 40 μονάδες από τον στόχο των 600 μονάδων.

Πέραν των Eurobank και ΕΤΕ, σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Πειραιώς, ο οποίος αυξήθηκε άνω του 1,5% και ανέκτησε το τεχνικό σημείο του 1,5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank δε, «έπιασε» εκ νέου το όριο του 1,10 ευρώ, παρότι κέρδισε μόλις 0,5%. Σε οριακά θετικό έδαφος (+0,5%) αποχαιρέτισε την εβδομάδα και η Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,46% 1,10 ευρώ
  • Attica Bank 0,53% 0,151 ευρώ
  • Eurobank 3,74% 0,7988 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,2% 2,65 ευρώ
  • Πειραιώς 1,73% 1,525 ευρώ

«Άνοιξε» η διαφορά για τους αγοράστες

Η βελτίωση του κλίματος στις τράπεζες, όπως είναι εύλογο, επηρέασε θετικά και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,89%), όπου οι αγοραστές ανέβασαν ρυθμούς προς το τέλος και επικράτησαν «άνετα» έναντι των πωλητών.

Η μετοχή του ΟΤΕ ήταν αυτή που ξεχώρισε, καθώς αυξήθηκε κατά 2,2% και προσέγγισε το τεχνικό σημείο των 15 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισε η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία συνέχισε τη θετική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, χάρη στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Κατά 1,3% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Mytilineos.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, έκλεισε με απώλειες κατά 0,7%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ σημείωσε πτώση κατά 1,4%, μετά τις νέες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, στο πλαίσιο των συμφωνιών Roggebergh – Μπόμπολα.

Συνολικά, 77 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 36 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News