Business & Finance Σάββατο 5/06/2021, 08:02
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Προς αναθεώρηση το χρονοδιάγραμμα της υποβολής τους

Η ΑΑΔΕ περιμένει από τους εμπλεκόμενους φορείς να στείλουν τις σχετικές λίστες

Φορολογικές δηλώσεις: Προς αναθεώρηση το χρονοδιάγραμμα της υποβολής τους

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους λογιστές προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Και ήδη, στους διαδρόμους του υπουργείου, έχει αρχίσει να συζητείται η παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης -αλλά και συμπλήρωσης του Ε3 που είναι απαραίτητη προϋπόθεση- μέχρι τις 28 ή τις 30 Ιουνίου.

Εκτιμάται ότι η 15νθήμερη παράταση μπορεί να εκτονώσει την πίεση που υφίστανται αυτή τη στιγμή οι λογιστές καθώς πέρα από τους επαγγελματίες που θέλουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών -συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ- υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι οι οποίοι θέλουν να κάνουν εδώ και τώρα τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν επιστροφές φόρου και επιδόματα.

Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι υποτονικό. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 163.273 δηλώσεις (από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια που υποβάλλονται κάθε χρόνο) και αυτό διότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και ελλείψεις. Για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη τροφοδοτηθεί οι δηλώσεις με τα επιδόματα των 534 ευρώ, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης.

Η ΑΑΔΕ περιμένει από τους εμπλεκόμενους φορείς να στείλουν τις σχετικές λίστες και οι λογιστές περιμένουν από την ΑΑΔΕ να ενημερώσει το σύστημα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο δεν υποβάλλονται όμως οι δηλώσεις και χάνονται ημέρες.

Ήδη πάντως, στη λογιστική κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υποβάλλονται περισσότερες από 70.000 δηλώσεις την ημέρα από τώρα και μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς καν να σταματάει η υποβολή Σαββατοκύριακα ή μέσα στις διακοπές του Αυγούστου.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στις πρώτες ημέρες, και παρά την «πίεση» φορολογουμένων για να λάβουν επιδόματα ή τις ενισχύσεις του προγράμματος παγίων δαπανών, ο ημερήσιος ρυθμός κινούνταν στα επίπεδα των 20-25.000 δηλώσεων. Ακόμη και αυτές, ήταν οι «εύκολες» δηλώσεις που έβγαζαν μηδενικό ή πιστωτικό αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό άνω του 77% (σ.σ προς το παρόν χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι τα 22 στα 100).

Το εφεδρικό σενάριο, είναι ήδη έτοιμο. Προβλέπει παράταση της προθεσμίας ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα ή τέλη Σεπτέμβρη (κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσες δηλώσεις θα έχουν γίνει μέχρι τέλος Αυγούστου). Σε αυτή την περίπτωση, ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 6 δόσεις (για όσους επιλέξουν τον Σεπτέμβριο για υποβολή δηλώσεων με την πρώτη δόση να είναι τριπλή) ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει να πληρώνεται επίσης έναν μήνα αργότερα από το τέλος Οκτωβρίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News