ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪ́ΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ

Μετρό: Σε Εξάρχεια και Κολωνάκι τα πρώτα εργοτάξια

Μετρό: Σε Εξάρχεια και Κολωνάκι τα πρώτα εργοτάξια

Τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι είναι από τις πρώτες περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα εργοτάξια του εμβληματικού έργου της γραμμής 4 του Μετρό Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

Ωστόσο, εάν το μακρινό 1997, στην κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο περίπτερο της Ομόνοιας που κατάπιε ο μετροπόντικας, τώρα η προσοχή, ίσως, να στρέφεται στις πιθανές αντιδράσεις που θα συναντήσουν οι άνθρωποι των εργοταξίων στις δύο συνοικίες της Αθήνας που ενώνει η Σόλωνος. Το 2014 οι μακέτες για δημιουργία σταθμού Μετρό στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι υπήρξαν ικανές για να προκαλέσουν ορισμένες αντιδράσεις καταστηματαρχών της περιοχής.

Στα Εξάρχεια μένει να φανεί εάν το εργοτάξιο που θα εγκατασταθεί στην πλατεία, θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τις εκεί συλλογικότητες.

Τα εργοτάξια

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη για τα πρώτα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό για την δημιουργία των σταθμών Ευαγγελισμός, Κολωνάκι, Εξάρχεια, αλλά και φρεάτων, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η προσωρινή κατάληψη από την Αττικό Μετρό, που θα υλοποιήσει το έργο, ακινήτου:

-4.090 τ.μ. που αποτελεί την πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Π. Ιωακείμ και Κανάρη (σταθμός Κολωνάκι)

Μετρό: Σε Εξάρχεια και Κολωνάκι τα πρώτα εργοτάξια-1

-3.230 τ.μ., δηλαδή της πλατείας Εξαρχείων στη συμβολή των οδών Σπ. Τρικούπη και Στουρνάρη (σταθμός Εξάρχεια)

Μετρό: Σε Εξάρχεια και Κολωνάκι τα πρώτα εργοτάξια-2

-15.870 τ.μ. που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο ύψος του Άλσους Βεΐκου, στο Γαλάτσι (Φρέαρ Βεΐκου -Πλυντήριο -Συντήρηση)

-2.350 τ.μ. που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κανελλοπούλου εντός του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων (Φρέαρ ΓΝΑ)

-2.860 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου στη συμβολή της με την οδό Σπ. Μερκούρη, στην Αθήνα (σταθμός Ευαγγελισμός)

-7.990 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου στη συμβολή της με την οδό Ριζάρη, στην Αθήνα (σταθμός Ευαγγελισμός)

5.500 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Μεσογείων και της Λεωφόρου Κανελλοπούλου, στην Αθήνα (Φρέαρ TBM Κατεχάκη)

Σημειώνεται ότι η γραμμή 4 του Μετρό Άλσος Βεΐκου – Γουδή είναι προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 15 συνολικά σταθμούς (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή).  

Υλοποιείται από την κοινοπραξία των εταιρειών Άβαξ, Ghella και Alstom και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση για τη σύμβαση του έργου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News