Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 19:48
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Ε.Ε.: Ερχεται φόρος εκπομπών ρύπων στις εισαγωγές αγαθών

Ε.Ε.: Ερχεται φόρος εκπομπών ρύπων στις εισαγωγές αγαθών

Την επιβολή δασμών επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις εισαγωγές αγαθών, μεταξύ των οποίων χάλυβας, τσιμένο και ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στις 14 Ιουνίου την επιβολή διασυνοριακών δασμών επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου από το 2026, αφού πρώτα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος από το 2023. 

Αυτός ο νέος δασμός θα επιβληθεί στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου, τσιμένου, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εισαγωγείς θα υποχρεούνται να αγοράζουν ψηφιακά πιστοποιητικά, καθένα εκ των οποίων θα εκπροσωπεί ένα τόνο ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι προέρχονται από τα εισαγόμενα αγαθά. 

Η τιμή αυτών των πιστοποιητικών θα είναι συνδεδεμένη με το κόστος των αδειών εμπορίας ρύπων στην αγορά της Ε.Ε. και θα βασίζεται στη μέση τιμή της εμπορίας των αδειών ρύπων της Ε.Ε. κάθε εβδομάδα. 

Με βάση το νέο πλαίσιο κανονισμών, κάθε χρόνο έως τις 31 Μαίου, οι εισαγωγές θα πρέπει να αναφέρουν το ποσό των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα από τα αγαθά τα οποία εισήγαγαν στην Ε.Ε. στη διαρκεια του προηγούμενου έτους προκειμένου να λάβουν τον αριθμό των πιστοποιητικών που τους αναλογεί. 

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. αλλά και οι βιομηχανίες υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες από την αγορά διοξειδίου άνθρακα της Ε.Ε. για να καλύπτουν τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα. Η τιμή των αδειών αυτών έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ εφέτος και σήμερα διαπραγματεύονταν στην τιμή των 51 ευρώ ο τόνος του διοξειδίου του άνθρακα. 

Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, επισημαίνοντας μόνο ότι το μέτρο είναι απόλυτα σύμφωνο με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Παρ΄όλα αυτά, το σχέδιο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από χώρες όπως Ρωσία, καθώς θα πρέπει θα πληρώνουν δασμούς για τις εισαγωγές τους στην Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων από τα προϊόντα τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News