Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 15:29
BUSINESS & FINANCE

ΣΕB: Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση 

ΣΕB: Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση 

Θετικά ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στις αλλαγές που αυτός επιβάλλει. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ και της KPMG, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ). Στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες εταιρείες από όλους τους κλάδους της αγοράς, με στόχο την αποτύπωση και επίλυση ερμηνευτικών ή πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν την αγορά ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.

ΣΕB: Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση -1

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την Τετάρτη 2 Ιουνίου, οι επιχειρήσεις εκφράζουν προβληματισμό ως προς συγκεκριμένες απαιτήσεις και την ανάγκη για περαιτέρω αποσαφήνιση εννοιών/ απαιτήσεων καθώς και για σαφέστερο προσδιορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, αλλά και για καθοδήγηση και υποστήριξη από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αναλογικότητας με βάση το μέγεθος της εταιρείας.

ΣΕB: Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση -2

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επισήμανε πως «μια σωστά δομημένη εταιρική διακυβέρνηση δημιουργεί μακροπρόθεσμα αξία για την επιχείρηση και τους μετόχους της, προστατεύει από αρκετούς κινδύνους, διευκολύνει τη χρηματοδότηση, ενισχύει τη φήμη της στους εργαζομένους, στους καταναλωτές και την κοινωνία ευρύτερα και δημιουργεί πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης σε μια εποχή που αυτό σπανίζει». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης επισήμανε την ανάγκη για στροφή των επιχειρήσεων προς την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δέσμευση του Συνδέσμου να συνεχίσει να προάγει εταιρικές πολιτικές και δραστηριότητες που στηρίζουν τον καλόπιστο διάλογο με την κοινωνία και σέβονται το περιβάλλον.

«Η εταιρική διακυβέρνηση είναι το όπλο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, αν υπάρχει ουσιαστική συμμόρφωση και θα τους παράσχει σημαντικές ευκαιρίες στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην ελληνική οικονομία» ανέφερε με τη σειρά τηςη πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ενώ η αρμόδια Αντιπρόεδρος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, Αναστασία Στάμου επιβεβαίωσε ότι «κάθε εταιρεία θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, πέραν της εφαρμογής του νόμου ή της συμμόρφωσης με κώδικα και για το λόγο αυτό οι διοικήσεις έχουν το βάρος ενσωμάτωσης κουλτούρας καλής εταιρικής διακυβέρνησης στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην οργανωτική δομή των εταιρειών τους».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News