Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 15:46
BUSINESS & FINANCE

Αμοιβή 1,1 δισ. δολαρίων για το αφεντικό που «δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα»

Ο CEO της Palantir έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα αμοιβών που έχουν δοθεί ποτέ στον κόσμο των επιχειρήσεων

Αμοιβή 1,1 δισ. δολαρίων για το αφεντικό που «δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα»

O Alexander Karp έχει πει σε αρκετές από τις συνεντεύξεις του ότι δεν τον ενδιαφέρει το χρήμα. Όμως όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, ο CEO της Palantir έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα αμοιβών που έχουν δοθεί ποτέ στον κόσμο των επιχειρήσεων, για το 2020.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική αμοιβή του άγγιξε τα 1,1 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει 798 εκατ. δολάρια σε options και 296 εκατ. δολάρια σε μετοχές (restricted stock).

Η Palantir, που μπήκε στο χρηματιστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν περιλαμβάνεται στον S&P 500. Όμως, για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται ότι η μέση αμοιβή των CEOs των εταιρειών του δείκτη για το 2020 διαμορφώνεται στα 13,4 εκατ. δολάρια, με το μεγαλύτερο πακέτο αμοιβής να φτάνει στα 211 εκατ. δολάρια.

Το πακέτο του Karp, στα 1,1 δισ. δολάρια, είναι όσο και ολόκληρος ο τζίρος της Palantir για το 2020. Η εταιρεία, που είναι ζημιογόνος, έχασε 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι. Στις γνωστοποιήσεις της προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εισηγμένη περιγράφει το πακέτο της αμοιβής σαν ένα «εργαλείο» για να κρατά τον CEO της στη θέση του και να τον κινητοποιεί  να αυξήσει την αξία της εταιρείας σε βάθος χρόνων.

Αμοιβή 1,1 δισ. δολαρίων για το αφεντικό που «δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα»-1
Πηγή: Wall Street Journal

Ο 53χρονος Karp συμμετείχε στη δημιουργία της Palantir το 2003, με την οικονομική στήριξη του συνιδρυτή της PayPal, Peter Thiel.

Η Palantir αναπτύσσει λογισμικό για την επεξεργασία των big data, για λογαριασμό κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Έχει δουλέψει με τη CIA, την NSA και τη Δύναμη Ειδικών Αποστολών του Πενταγώνου, ενώ το λογισμικό της φημολογείται ότι βοήθησε τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μάλιστα συνεργάστηκε και με την ελληνική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λόγω της συνεργασίας της με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας ανά τον κόσμο, η Palantir βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των ακτιβιστών για θέματα ιδιωτικότητας και ελευθεριών του πολίτη. 

Όσο για τον ίδιο τον Karp, είναι ένας ασυνήθιστος μάνατζερ, ακόμα και για τα δεδομένα της Silicon Valley. Συχνά λέει ότι οι γονείς του ήταν χίπις, θεωρεί τον εαυτό του σοσιαλιστή και στις συνεντεύξεις του δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον πλούτο. Αφότου σπούδασε νομική στο Στάνφορντ, έκανε διδακτορικό στη φιλοσοφία στη Γερμανία. Μία εκκεντρική προσωπικότητα, ξεχωρίζει όχι μόνο για την τρελή κόμμωσή του και τα αθλητικά ρούχα σε έντονα χρώματα που συνηθίζει να φορά, αλλά και γιατί συνηθίζει να εξασκείται στις πολεμικές τέχνες στα γραφεία της Palantir, όπου άλλωστε φυλάσσει τα Τάι Τσι ξίφη του. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News