BUSINESS & FINANCE

WTO στο «MR»: Να τελειώνουμε με τις καραντίνες

Μήνυμα Πολολικασβίλι από την Αθήνα

WTO στο «MR»: Να τελειώνουμε με τις καραντίνες

Στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διεθνής συνεργασία για την απελευθέρωση των ταξιδίων απέδωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που εμφανίζει η επανεκκίνηση της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του moneyreview.gr, στο πλαίσιο της 66ης Συνάντησης της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι υπογράμμισε ότι η καραντίνα πρέπει να πάψει να αποτελεί πια εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις και σημείωσε πως ο WTO καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, η οποία όμως περιέχει εγγενείς δυσκολίες.

Η βασικότερη εξ αυτών είναι η εμπλοκή πολλών διαφορετικών κέντρων λήψης αποφάσεων μέσα στο κάθε κράτος, καθώς εμπλέκονται οι υγειονομικές αρχές, τα υπουργεία Εξωτερικών, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας, Πολιτικής Προστασίας κτλ.

Ο κ. Πολολικασβίλι εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επανεκκίνηση του τουρισμού με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο και χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένο το μοντέλο που εφαρμόζει η χώρα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε ότι συνεχίζονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις, τόσο σε επίπεδο υγειονομικών επιτροπών όσο και υπουργείου Εξωτερικών με πολλές χώρες, προεξάρχουσας της Βρετανίας.

Όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό ελληνικών νησιών από «πορτοκαλί» σε «πράσινους» προορισμούς, εξέλιξη που εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να ενισχύσει δραστικά τις τουριστικές ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, σημειώνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Βρετανίας που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Άδραξε ωστόσο την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου για να στείλει το μήνυμα ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων, ότι η επιτυχία, η ασφάλεια και η υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική μείγματος του τουρισμού  αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμό, έχουμε αύξηση των ταξιδιωτικών ροών αλλά και μείωση των κρουσμάτων.

Θέλετε να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News