Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 16:22
BUSINESS & FINANCE

Γιατί 1.000 τραπεζίτες φοβούνται μήπως πάνε φυλακή στη Γερμανία;

Το σκάνδαλο «Cum-Ex» είχε στοιχίσει 10 δισ. ευρώ

Γιατί 1.000 τραπεζίτες φοβούνται μήπως πάνε φυλακή στη Γερμανία;

Το γεγονός ότι ένας Γερμανός τραπεζίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών, δεν αποτελεί μεγάλη «είδηση». Αυτό, όμως, που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια μοιρά κινδυνεύουν να έχουν ακόμη 1.000 τραπεζίτες, οι οποίοι ερευνώνται ή εμπλέκονται στο σκάνδαλο «Cum-Ex».

Το δικαστήριο της Βόννης, συγκεκριμένα, έκρινε ένοχο τον Κρίστιαν Σ. για το αδίκημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Μάλιστα, πέραν του γεγονότος ότι θα παραμείνει στη φυλακή για τα επόμενα 5,5 χρόνια, ο πρώην τραπεζίτης της MM Warburg & Co. καλείται να πληρώσει πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Η κατάστασή του δε, θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο δυσμενής, εφόσον η έδρα του γερμανικού δικαστηρίου είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελία για ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ακολουθούν κι άλλοι;

Ο Κρίστιαν Σ. θα καταστεί ο πρώτος τραπεζίτης, ο οποίος θα φυλακιστεί για την υπόθεση «Cum-Ex». Πρόκειται για ένα τραπεζικό σκάνδαλο, στο οποίο οι εμπλεκόμενοι επιδόθηκαν σε πολυδαίδαλες αγοραπωλησίες μετοχών, με στόχο να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω απαλλαγών στους φόρους μερισμάτων.

Ενδεικτικό της έκτασης της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι το γερμανικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε μ’ ένα ποσό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας σημαντική «αιμορραγία» στα ομοσπονδιακά ταμεία.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν σχεδόν 1.000 άτομα, από τραπεζίτες και δικηγόροι έως brokers και επενδυτές. Η απόφαση για τον Κρίστιαν, όπως είναι εύλογο, έχει θορυβήσει και τους 1.000, οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν την ίδια μοίρα, λαμβάνοντας υπόψη το δεδικασμένο.

«Είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για το σκάνδαλο» δήλωσε ο Γέραρντ Σχικ, επικεφαλής της πολιτικής οργάνωσης Finanzwende, ο οποίος κάλεσε τις δικαστικές αρχές να στείλουν και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στη φυλακή.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η μέγιστη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής ανέρχεται σε 10 χρόνια. Εάν όμως, η καταδίκη λάβει χώρα σε περισσότερα από ένα δικαστήρια, τότε η μέγιστη ποινή μπορεί να φθάσει τα 15 χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News