Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 14:25 ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα 5: Ποιοι θα ενισχυθούν, τι ποσοστό δωρίζεται

Επιστρεπτέα 5: Ποιοι θα ενισχυθούν, τι ποσοστό δωρίζεται

Ο κλάδος της εστίασης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω του οποίου θα δοθεί πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το δεύτερο lock down.

Για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, η χρηματική ενίσχυση, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ανεξάρτητη από την πτώση του τζίρου, ενώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, το βασικό κριτήριο χρηματοδότησης θα είναι η ζημιά στο ταμείο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το ύψος της προκήρυξης θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει μερική ή πλήρης επανεκκίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως συνέβη και στον 4ο κύκλο, το 50% της χρηματοδότησης θα είναι επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιστραφεί στο κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δεν θα προβεί σε μείωση του προσωπικού μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα είναι χαμηλότοκο δάνειο. Το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσουν και στον 5ο κύκλο τα βασικά χαρακτηριστικά του 4ου κύκλου, όπως είναι η περίοδος χάριτος και η εξόφληση του δανείου σε 40 μηνιαίες δόσεις.

Ενδεικτικό της τεράστιας απήχησης που έχει στην αγορά το συγκεκριμένο μέτρο, είναι το γεγονός ότι στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που έκλεισε χθες, εντάχθηκαν συνολικά 448.203 επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις. Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους υπόλοιπους δικαιούχους.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News