Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 14:29
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Πόσο ισχυρό έμεινε το ευρώ στην πανδημία

Η αντίθεση με την κρίση χρέους

ΕΚΤ: Πόσο ισχυρό έμεινε το ευρώ στην πανδημία

Σχετικά σταθερός παρέμεινε το 2020 ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέδειξε ότι το κοινό νόμισμα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 19%.

«Το ευρώ παρέμεινε ως το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως, μετά το δολάριο των ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σ’ ένα πρώτο σχόλιο των ευρημάτων της μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο του ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερό στις κατηγορίες των εκκρεμών διεθνών δανείων, του αποθέματος διεθνούς χρέους και της τιμολόγησης εισαγωγών προϊόντων (σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης).

Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε λιγότερο σε σχέση με το 2019, όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος, τις εκδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα, καθώς και τις διεθνείς καταθέσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, παρέμεινε ως το βασικό νόμισμα στις ραγδαίως εξελισσόμενες αγορές των «πράσινων» ομολόγων, διαθέτοντας μερίδιο άνω του 50%. 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εν λόγω ανθεκτικότητα, η οποία αφορά ένα έτος το οποίο στιγματίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, επέρχεται σ’ αντιδιαστολή με τα «απόνερα» της πρόσφατης κρίσης – χρέους (2010 – 2012), όταν η διεθνής χρήση του ευρώ είχε μειωθεί σημαντικά.

«Ως έναν βαθμό, η εν λόγω εξέλιξη ενδεχομένως αντανακλά την αποτελεσματικότητα των πρωτοφανών μέτρων νομισματικής στήριξης κατά τη διάρκεια της Covid» εξήγησε η Λαγκάρντ.

ΕΚΤ: Πόσο ισχυρό έμεινε το ευρώ στην πανδημία-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News