Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 12:56
10Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κομισιόν: Πράσινο φως για τη δόση – Καλό κλίμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος

Έμφαση της Επιτροπής σε πτωχευτικό και «Ηρακλή»

Κομισιόν: Πράσινο φως για τη δόση – Καλό κλίμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος

Το πράσινο φως για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα δίνει η έκθεση της Κομισιόν για την 10η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οικονομίας, μειώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. 

Επιπλέον, διαπιστώνεται καλή πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Η έκθεση κάνει αναφορά στην αναμόρφωση του πτωχευτικού, η οποία χαρακτηρίζεται ως σημαντική μεταρρύθμιση. Η διαδικασία της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων που εντάσσονται στις ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι αρχικά αναμενόταν και δεν θα πρέπει να ενταχθεί στη γενική κυβέρνηση, καθώς θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό  κόστος, τονίζεται. 
 
Αναφορά γίνεται επίσης στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής για τις τράπεζες, με την Κομισιόν να τονίζει ότι η πρώτη φάση του βοήθησε στη μείωση των κόκκινων δανείων στο 30,2%. Η επιτυχία της δεύτερης φάσης, που στόχο έχει να ρίξει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, θα εξαρτηθεί από έναν αριθμό παραγόντων, όπως η έκταση των εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οικονομικές συνθήκες. 

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η αναμόρφωση των ανθρώπινων πόρων της ΑΑΔΕ. 

Οι συστάσεις της Κομισιόν 

Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και υλοποιεί μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τους θεσμούς να καλούν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το momentum και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία, ειδικά στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα: 
– Να χρησιμοποιήσει μέσα στο 2022 τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, ακολουθώντας παράλληλα συνετή δημοσιονομική πολιτική. Να διατηρήσει τις χρηματοδοτούμενες σε εθνικό επίπεδο επενδύσεις. 
– Να επιδιώξει συνετή δημοσιονομική πολιτική μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνητική ανάπτυξη. 
 – Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού και στην ποιότητα των μέτρων του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η διατηρήσιμη ανάκαμψη. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις που είναι βιώσιμες και ενισχύουν την ανάπτυξη, και κυρίως σε εκείνες που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της κάλυψης, της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας. 

Το χρέος

Κατόπιν της δημοσιοποίησης των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,1% φέτος και 6% το 2022, η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει ότι η πανδημία ενίσχυσε τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όμως αυτοί αντισταθμίζονται εν μέρει από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. 

Στο κεντρικό σενάριο, το χρέος παραμένει σε πτωτική τροχιά από το 2021 και μετά και συγκεκριμένα αναμένεται να φτάσει στο 169% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας και να πέσει κάτω από το 100% έως το 2047. 

Κομισιόν: Πράσινο φως για τη δόση – Καλό κλίμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος-1

Τα επόμενα χρόνια, οι χρηματοδοτικές ανάγκες προβλέπονται μέτριες, παραμένοντας κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και πέφτοντας στο 13% έως το 2060. 

Τα εναλλακτικά σενάρια δείχνουν μόνο ελαφρώς αυξημένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα. 

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος 

Η Κομισιόν τονίζει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος είναι γενικά καλή, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη χαμηλή κερδοφορία και τη φτωχή ποιότητα ενεργητικού. 

Η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής αναμένεται να διευκολύνει την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021, ενισχύοντας τις καλές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι πρώτες ενδείξεις γύρω από την συμπεριφορά πληρωμών αφότου έληξαν τα μορατόρια στα δάνεια, μαρτυρούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ενεργητικού ίσως να είναι εντός του πλαισίου των αρχικών προβλέψεων των τραπεζών. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News