Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Euroxx: Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών

Euroxx: Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα εκφράζουν οι αναλυτές της Euroxx Χρηματιστηριακή, έπειτα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο. Τα βασικά συμπεράσματα των αναλυτών είναι ότι τα προ προβλέψεων κέρδη όλων των τραπεζών βελτιώθηκαν σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κινείται εντός στόχων και τα νέα κόκκινα δάνεια από τα μορατόρια είναι λιγότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, η εικόνα του τριμήνου ήταν μεικτή, με την Alpha Bank και τη Eurobank να εμφανίζουν αυξημένα μεγέθη (+3% και +1,6% αντίστοιχα), λόγω της επέκτασης του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, της αυξημένης έκθεσης στο LTRO και της επανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων. Στην περίπτωση της Εθνικής και της Πειραιώς, η μείωση του 6,4% και 3,4% αντίστοιχα αποδίδεται στη μείωση των δανείων, που αντιστάθμισε το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τη συνεισφορά των νέων δανείων.

Οι προμήθειες ήταν χαμηλότερες για όλες τις τράπεζες (πλην της Alpha Bank) για λόγους εποχικότητας, ενώ οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένες. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση των βασικών κερδών προ προβλέψεων για όλες τις τράπεζες, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν για την Alpha και τη Eurobank και αυξήθηκαν για την Εθνική και την Πειραιώς.

Όλες οι τράπεζες –πλην της Πειραιώς- εμφάνισαν αύξηση των δανείων, ενώ Eurobank και Πειραιώς είχαν αύξηση καταθέσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν ελαφρώς για όλες τις τράπεζες (πλην της Εθνικής), όμως ο ρυθμός των defaults στα συνολικά δάνεια που μπήκαν σε μορατόριουμ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 20%.

Τέλος, η Euroxx επισημαίνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 12,1-16,1%, αρκετά πάνω από το απαιτούμενο όριο για το 2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News