BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Ελλάδα και crypto οι μεγάλοι χαμένοι των αγορών

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε τον Μάιο με απώλειες 1,6%, σε έναν μήνα που έδωσε αφορμές για κατοχύρωση κερδών

Deutsche Bank: Ελλάδα και crypto οι μεγάλοι χαμένοι των αγορών

Εκτός του ευρωπαϊκού ράλι έμεινε το Χρηματιστήριο της Αθήνας τον Μάιο, καθώς τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ  όχι μόνο δεν ακολούθησε την άνοδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και σημείωσε τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 43 βασικές επενδύσεις από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί ο οίκος.

Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε τον Μάιο με απώλειες 1,6%, σε έναν μήνα που έδωσε αφορμές για κατοχύρωση κερδών: Από τις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, έως τις εξελίξεις στην Attica Bank και τις φήμες για αύξηση κεφαλαίου τις οποίες αναγκάστηκε να διαψεύσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η δυναμική άνοδος του ΧΑ κατά τους προηγούμενους μήνες, καθώς το -7,4% του Ιανουαρίου έδωσε τη θέση του σε ανοδική κίνηση κατά 5,7% τον Φεβρουάριο, 9,2% τον Μάρτιο (όπου το χρηματιστήριο της Αθήνας έδωσε τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank) και 5,3% τον Απρίλιο. Κατόπιν τούτων, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει κέρδη 10,8% από τις αρχές του έτους.

Deutsche Bank: Ελλάδα και crypto οι μεγάλοι χαμένοι των αγορών-1

Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά της Αθήνας να μην μπορέσει να ακολουθήσει τον Μάιο την άνοδο της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,7%, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, την ώρα που οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να εκφράζουν την άποψη ότι ήρθε η ώρα της Ευρώπης.

Με τους εμβολιασμούς να ανεβάζουν ταχύτητες, η Morgan Stanley έγραφε πρόσφατα σε έκθεσή της ότι ήρθε η ώρα να υπεραποδώσει η Ευρώπη τόσο σε οικονομικές όσο και σε χρηματιστηριακές επιδόσεις. Και η Bank of America δήλωνε την περασμένη εβδομάδα «ακόμα θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές», έστω και μετά την ισχυρή άνοδο του τελευταίου μήνα.

Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση στις 17 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου έτους, δηλαδή σε αποτιμήσεις που είναι μεν ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αλλά πολύ φθηνότερες σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές, που εμφανίζουν αντίστοιχο P/E 23.

Ελλάδα και crypto: Η ακτινογραφία της πτώσης

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο Μάιος χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική των εμπορευμάτων, καθώς οι δύο επενδύσεις που έδωσαν τις καλύτερες αποδόσεις μέσα στον μήνα ήταν το ασήμι και ο χρυσός (αφού οι επενδυτές αναζήτησαν assets που προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό). Από τις αρχές του έτους, η καλύτερη επένδυση είναι το πετρέλαιο.

Deutsche Bank: Ελλάδα και crypto οι μεγάλοι χαμένοι των αγορών-2

Βέβαια, η Deutsche Bank δεν θα μπορούσε παρά να επισημάνει ότι το μεγάλο story του Μαΐου δεν ήταν άλλο από την κατάρρευση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Ενώ τα αρνητικά tweets του Elon Musk συνέβαλαν στην πτώση, ο βασικός λόγος ήταν ο όλο και πιο αρνητικός τόνος από τις αρχές σε διάφορες χώρες απέναντι στην αγορά αυτή. Εν μέσω ερωτημάτων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των crypto-assets, το bitcoin έκλεισε τον Μάιο με απώλειες 35,4%, στον χειρότερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2018. Το Ethereum έχασε 5,9%, το Ripple 37% και το Litecoin 31,6%. 

Όσο για την πτώση του ΧΑ, που τελικά σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως σε έναν κατά τα άλλα καλό μήνα για τις αγορές, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι αυτή ήρθε παρά τις ισχυρές υπερ-αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund συρρικνώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης τον Μάιο, σημειώνοντας νέο χαμηλό για την μετά-το-2008 εποχή, στις μόλις 102 μονάδες βάσης, τονίζει ο οίκος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News