Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 18:46
BUSINESS & FINANCE

Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός που κινδυνεύει να μπει φυλακή

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου

Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός που κινδυνεύει να μπει φυλακή

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων διατρέχει ο νυν πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος ερευνάται για απάτη και κατάχρηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, είναι μία από τις πολλές δικαστικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός, ο οποίος είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, με περιουσία άνω των 3,6 δισ. δολαρίων.

Το 2017, όταν είχε εκλεγεί στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να κρατήσει τους μετανάστες εκτός Τσεχίας και να χτίσει περισσότερους δρόμους. Από τότε, όμως, όλα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, καθώς από κατήγορος έχει καταστεί κατηγορούμενος.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τις κατηγορίες περί παράνομης απόκτησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ δολαρίων, από τις εταιρείας του Μπάμπις. Ο ίδιος, εξάλλου, είναι ιδιοκτήτης μιας σειράς εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται από τον κλάδο των χημικών και των αγροτικών προϊόντων έως τα media.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο δίκτυο CTK, δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί απάτης είναι «κατασκευασμένες» και ισχυρίστηκε ότι «δεν έκανε τίποτα παράνομο». Πρόσφατα, πάντως, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του, «πακετάροντας» περισσότερα από 34.000 πειστήρια.

Κι όλα αυτά, μόλις λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει πάρει την κατιούσα.

Ο ίδιος, πάντως, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι βρίσκονται πίσω απ’ όλα και ότι προσπαθούν να τον αναγκάσουν να φύγει από την πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριστική απόφαση των εισαγγελικών αρχών περί δίωξης εις βάρος του Μπάμπις θα ανακοινωθεί σε περίπου δύο μήνες, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News