Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σκαρφάλωσε στο 2,4%

Σε υψηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς σε εστιατόρια, καταστήματα και πολιτιστικά δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,4% τον Μάιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο στο 2,3%, και ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%).

Μάλιστα, εν μέσω των προσδοκιών για αναπτυξιακή «έκρηξη», η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αποκλείει ενίσχυση του πληθωρισμού ακόμη και στο 4% κατά τη διάρκεια του έτους -επίπεδο το οποίο «αγνοείται» από την είσοδο στην Ευρωζώνη.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από την πανδημία του κορωνοϊού (σ.σ. οι φόροι είχαν προσωρινά μειωθεί το 2020) έως την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Γερμανών.

Ταυτόχρονα, τα υπερχαλαρά μέτρα της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης και την άρση των περιοριστικών μέτρων, έχουν δημιουργήσει ένα ανοδικό σπιράλ για τις τιμές, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι αρκετά πρώιμο να υπάρξει η οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News