Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 15:08
BUSINESS & FINANCE

Η Ελληνίδα λομπίστρια που θέλει παγωτό με κάνναβη

Ο ρόλος της Στέισι Παπαδοπούλου

Η Ελληνίδα λομπίστρια που θέλει παγωτό με κάνναβη

Παγωτό με γεύση κάνναβη; Γιατί όχι, απάντησε το 2019 η Ben & Jerry’s, η δημοφιλής εταιρεία τροφίμων, η οποία έσπευσε να καταθέσει αίτημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.

Όμως, δύο χρόνια αργότερα, η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει απαντήσει, γεγονός το οποίο απορρέει από το ξεχωριστό -αν μη τι άλλο- περιεχόμενο του παγωτού.

Παρότι ορισμένες -μετρημένες στα δάχτυλα- πολιτείες επιτρέπουν την πώληση προϊόντων, τα οποία περιέχουν κάνναβη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο απαγορεύεται η εμπορία τέτοιου είδους προϊόντων.

Κι αυτό, μάλιστα, ενόσω η ζήτηση για προϊόντα κάνναβης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να μένουν «εκτός παιχνιδιού», χάνοντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Και εδώ έγκειται ο ρόλος της Στέισι Παπαδοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαβάη των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς. Η ίδια, εδώ και ορισμένους μήνες, απασχολείται ως λομπίστρια υπέρ της νομιμοποίησης των προϊόντων κάνναβης. 

Ως νομικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτικών Εταιρειών (CBA), δίνει «μάχη» προκειμένου να πείσει τις αμερικανικές αρχές να «ανοίξουν» τις πόρτες σ’ αυτή την πολλά υποσχόμενη και ραγδαίως εξελισσόμενη αγορά.

Η Ελληνίδα λομπίστρια που θέλει παγωτό με κάνναβη-1

«Οι περισσότερες εταιρείες παραμένουν στο περιθώριο. Δεν θέλουν να εμπλακούν σε νομικές διελκυστίνδες ή ακόμη χειρότερα να κατηγορηθούν ότι δραστηριοποιούνται σ’ έναν τομέα, ο οποίος δεν είναι απολύτως ασφαλής για τους καταναλωτές» δηλώνει η ίδια, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Αποτέλεσμα είναι, όπως εξηγεί, να προτιμούν να μείνουν εκτός της αγοράς, παρά τις προοπτικές που διανοίγονται σε επίπεδο εσόδων και κερδών. Μόνο στις πολιτείες που επιτρέπεται, ενδεικτικά, ο τζίρος της κάνναβης υπερέβη το 1 δισ. δολάρια το 2020. 

Με δεδομένη την απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το παράτολμο «βήμα» πραγματοποιούν συνήθως μικρές εταιρείες τροφίμων, οι οποίες αναγκάζονται να πάρουν το ρίσκο, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grand View Research, η αξία των προϊόντων κάνναβης εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 28,5 δισ. δολάρια έως το 2027, υπό την προϋπόθεση οι ομοσπονδιακές αρχές να πουν το «ναι» στο άνοιγμα της αγοράς.

Όσον αφορά την κυρία Παπαδοπούλου, έχει μακρά καριέρα ως δικηγόρος, καθώς έχει εργαστεί στις Freddie Mac, Gibson Dunn & Crutcher LLP, King & Spalding και στην Potomac Law Group. Είναι απόφοιτος της νομικής σχολής του Georgetown University. Πριν αναλάβει το έργο «υπεράσπισης» των προϊόντων κάνναβης, είχε διατελέσει λομπίστρια για την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καζίνο στο Λας Βέγκας κι άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News