BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Σε κερδοφορία και διανομή μερίσματος το 2023 στοχεύει η ΑΜΚ

Ο στόχος συνδυάζεται με τη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 17%

Alpha Bank: Σε κερδοφορία και διανομή μερίσματος το 2023 στοχεύει η ΑΜΚ

Τον στόχο της πιστωτικής επέκτασης κατά 8 δισ. ευρώ έως το 2024 υπηρετεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ, την οποία δρομολογεί η διοίκηση της Alpha Bank. Ο στόχος συνδυάζεται με τη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 17% και τη δυνατότητα ολικής επαναφοράς στην κερδοφορία από το 2022 με δυνατότητα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 7% το 2022 και στο 10% για το 2024 και διανομή μερίσματος από το 2023.

Σε ενημέρωση εκπροσώπων του τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο για το πρόγραμμα Tomorrow, όπως είναι η κωδική ονομασία του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha Bank, ο CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και ο επικεφαλής του IR Δημήτρης Κωστόπουλος ανέλυσαν τους βασικούς άξονες του σχεδίου, επισημαίνοντας τη «μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία» που δημιουργούν για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, που αναμένεται να κινητοποιήσουν πιστωτική επέκταση ύψους 33 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. 

Στη βάση αυτή, η προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου ΑΜΚ της Alpha Bank στοχεύει στην ενίσχυση των νέων χρηματοδοτήσεων, υπέρ της αύξησης των «ποιοτικών εσόδων» που θα προέρχονται πλέον από το εξυπηρετούμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 98% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 74% το 2020.

Η διοίκηση πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές στο πλαίσιο της επικείμενης ΑΜΚ και ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 25 virtual συναντήσεις, έχοντας πλέον καλύψει το 20% των υφιστάμενων μετόχων. Για αυτή την εβδομάδα προγραμματίζονται 20 επιπλέον συναντήσεις, ενώ η γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους διάθεσης των νέων μετοχών είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου. Οι νέες μετοχές πρόκειται να διατεθούν:

α. στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς («Δημόσια Προσφορά»)

β. εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών, («Ιδιωτική Τοποθέτηση» και από κοινού με τη «Δημόσια Προσφορά»).

Αν και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί στην προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση, με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας μετά την ΑΜΚ προσδιορίζεται έως 2,8 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι η τιμή της αύξησης θα κινηθεί κοντά στο 1 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News